неделя, октомври 22, 2006

Сливър

Автор: Айра Левин
Издател: Унискорп ООД (Роман експрес 5)
Година: 2004
Ако правилно си спомням, първото издание на книгата е с друго заглавие - все си мисля, че съм чел книгата преди да излезе филма, но разбира се, напълно е възможно да греша.
Филмът не беше нещо потресаващо, ако не се брои участието на Шарън Стоун в разцвета й.
Историята е сравнително проста: Големия брат ни гледа у дома, само дето героинята всъщност е в дома на Големия брат (той е наемодателя на сградата, който си е монтирал незаконна вътреша система за следене). Като се отметнат класическия криминален елемент с разкриването на убиеца и секс-епизодите (нали споменах, че Шарън Стоун е в рацвета си?), остава едно замисляне, че Големия брат благодарение на техниката вече може и да не е Държавата, а общо взето който си поиска - да ни гледа навсякъде и да се възползва без колебания от добитата информация за нас.
Доста притеснителна идея - при класическия Голям брат (държавната репресивна машина) обикновенния гражданин може да е относително спокоен за себе си - Голмия брат има твърде много поданици, за да се занимава с всеки поименно, така че да му мислят активистите, другите могат да си живеят спокойно; сега нещата са променени драстично, всеки може да се натресе на собствен Голям брат.

1 коментар:

  1. Още не съм я започнал (мерси, че ми я прати), само се изкефих на първия абзац.
    Като я прочета, ще пиша повече :)

    ОтговорИзтриване