понеделник, февруари 12, 2007

Последният еднорог

Автор: Питър С. Бийгъл
Издател: Буквите
Година: 2006

Определно не четох тази книга в подходящото време (уморен и разсеян съм). Книгата със сигурност не е детска, макар че основата е от детските приказки. Бийгъл е писал на няколко нива, но оставя в мен впечатлението, че е прекалил със задълбаването в езикови етюди. Все пак книгата си е хубава, макар и много меланхолична (повече и от "Тамзин").

Харесах:
Виж колко се е занемарила, а ние дори не сме женени!
***
Развалих годежа си с принцесата, за която щях да се женя - и ако това не ти се струва геройство, значи не познаваш майка й.

7 коментара:

  1. Като дойде миг да я четеш пак, обещай пак да пишеш... бива? Това, което си замел като "езикови етюди", всъщност е магията... единственият фентъзи елемент в "Еднорога".

    Ето и от моите любими - падна ми се като новогодишно късметче:

    "Истиската магия не се създава, като жертваш нечий чужд дроб. трябва да изтръгнеш своя и да не очакваш да го получиш обратно."

    ОтговорИзтриване
  2. Любезни ми Ангеле,
    Ако не престанеш да ме коментираш от нивото ти на некомпетентност или ще ти спретна това, което Пламен Митрев ти е обещал, или съдебно дело с иск за 20 -30 хиляди лева за нанесени морални щети. Не можеш непрекъснато да плюеш по писател, който е издаван на английски, френски, руски,испански, румънски, унгарски, гръцки и други езици, който е канен от Съюза на писателите в Испания и от кмета на Нант за тяхна сметка за седмица престой в тези страни, който се познава лично с повечето светила на световната фантастика и е на "ти" с тях. Ако наистина си тъп и упорит, направи усилие да осмислиш това, което пиша. Нямаш литературно образовавание и никой не ти дава право да се обявяваш за самозван критик на този или онзи. Всеки, който се е заел да пише каквото и да е творец и заслужава минимално уважение. Оценката му я дават читателите, които купуват книгите му. За твое сведение, "Меч, мощ и магия" се продаде в Русия в първоначален тираж 30 000 екземпляра и два допълнителни от по 6 000 или общо 42 000 екземпляра. "Казачьи сказки", сборник за славянска фантастика, в който участвам с пет разказа излезе в първоначален тираж 20 000 и допълнителен 8 000 или общо 28 000. Не говоря за двете ми книги, издадени в Испания, но мога да ти кажа, че през последните три години си плащам тока и парното от писателския ми труд. Мислиш ли, че издателите по света са толкова тъпи като теб?
    Без уважение,
    Христо Пощаков

    ОтговорИзтриване
  3. Г-н Пощаков,
    Вашият пост в ТАЗИ тема от МОЯ блог за пореден път доказва Вашата некомпетентност. (За Ваше ЛИЧНО пояснение - темата е за Питър Бийгъл, а не за Вас и творбите Ви.)
    Моля, чувствайте се напълно свободен да ме дадете под съд, щом така желаете. Бих Ви обърнал внимание на единствнеия ред, под надписа TANSTAAFL в горната част на моя блог.
    За Ваше лично сведение - никога не съм крил, че нямам литературно образование, както и никога не съм претендирал за нещо повече от право на ЛИЧНО мнение.
    Тъй като аз си купувам и Вашите книги, считам че точно по изброените от Вас причини имам право на мнение.
    Личностните нападки знаеъте къде да си ги класирате.

    Искрено Ваш:
    Ангел Богданов

    ОтговорИзтриване
  4. "Без уважение", йе.
    Това и аз съм искал да го напиша :)

    Копо, човеко, ние с теб не спираме да повтаряме, че сме само едни читатели, които имат мнение. Явно ДОРИ ТОВА е дразнещо.
    Ама си нямаме лит. образование, верно си е.

    Г-н Пощаков, виждам, че приемате твърде насериозно упреците и критиките. Толкова ли е трудно да се подминават и да се обръща внимание само на похвалите и благите думи?

    ОтговорИзтриване
  5. Г-н Пощаков, Азис със пеене си плаща и палатите и лимузината и всичко останало. Мога да ви публикувам официалната статистика за продадените му албуми. А и познава толкова много ВИП персони и го канят навсякъде.
    Дайте някаква по-сериозно доказателство за товрческите ви умения. Не съм чел руските ви преводи /но, чух само хубави думи за преводача/. Българските оригинали не можах да ги дочета.
    Данните ми ги има в сайта ми, можете с удоволствие да заведете дело за некомпетентност и морални щети.

    ОтговорИзтриване
  6. Драги г-н Пощаков, съзирайки написаното от вас, мога само да ви препоръчам да прочетете книгата "Последният еднорог", за да си спомните някои неща, които ми се струва, че сте забравил. Като например как изглеждат отстрани хора, опитващи се да ограничат свободата на други да изкажат личното си мнение и да споделят вкуса си със свои приятели. Избрал сте подходящото място да се вредите – запознаването с текста на Питър Бийгъл ще ви даде възможност да се докоснете до една висока литература в най-прекрасния смисъл на тази дума. Сигурна съм, че "Последният еднорог" може да облекчи временно страданията ви.

    Поздравявам Копо, че въпреки заплахите ви не прескача вашите разкази, когато споделя какъв сборник е прочел, макар че вие очевидно предпочитате това. И, според мен, той по този начин събужда към творчеството ви по-голямо любопитство, отколкото вие с реакциите си.

    Светлана Янева

    ОтговорИзтриване
  7. Г-н Пощаков е чел (или поне получи лично) един "Последен еднорог" лично от мен, понеже - опулете очи сега, всички - Калин смята, че Христо е добър човек, ако ще и прекалено обидчив от време на време. (То от зодията, дето се вика.)

    Съжалявам, че така тука таковата се е разтакало (и разтаковало)... ама пък сигур ни е олекнало. Винаги има сребриста нишка зад облака, брей.

    Невъзмутимо,
    безрогият ;)

    ОтговорИзтриване