четвъртък, май 17, 2007

Тайната на Мъртвата урва

Автор: Стърлинг Лание и Роналд Колд
Издател: Орфия
Година: 2007

Прочетох тази книга до край само по една единствена причина - вече съм прочел предните 56 от серия Фантастика на изд. Орфия.
Това не е и роман само по себе си - това е разтегнат разказ или пролог към нова история в света, описан в романа "Пътешествието на Хиеро" (май беше първия ми прочетен роман на тема света след атомна война). Вкарват се нови герои, ама много подобни на предходните, нови части от Северна Америка, прекалено познато действие.
Книгата или е превеждана от руски език, илли си е руска - в библиографиите на Стърлинг Лание, издирени чрез Google, тази и предната книга - "Блатното войнство" (пак съавтор Роналд Кол) не фигурират. Почва да ми намирисва на ситуация, подобна на "Свят на смъртта" 4 и5 - "съавторство" на Хари Харисън и Ант Скалантис.

2 коментара:

  1. Mishev :
    Ili na Konan ? S Plam Slavinina i drugo podobni kultovi obrazi :)

    ОтговорИзтриване
  2. "Съавторствата" на Питър Тейлър и кой ли още не с покойния Робърт Хауърд е малко по-различна история - авторските права са изтекли, всеки може да си съчинява историйки с Конан.
    До колкото знам, Ант Скалантис е написал "Свят на смъртта" 4 и 5, а Хари Харисън ги е одобрил за издаване на Изток като съвместна разработка. Тук ми намирисва на подобна история.

    ОтговорИзтриване