четвъртък, април 30, 2015

Странникът

Автор: Джон Туелв Хокс
Издател: Бард
Година: 2007

Май това е най-добрия конспиративно-параноичен трилър, който съм чел последните 10 години. За съжаление авторът се е поддал на серия клишета - материалистите-прагматици са тоталитарно настроени социопати, потомствените воини (арлекините) се разхождат навсякъде с напъхан в тубус меч на рамо, странниците между световете почти винаги са добронамерени пророци.
Сетинг: съществуват 6 свята, между които отделни личности (Странниците) могат да прехвърлят своята Светлина (душа/съзнание/същност), нашият е четвъртия. С натрупаното познание странниците създават нови религиозни течения и/или социални движения. Непрекъснатото разтърсване на обществените строеве поражда ответна реакция - създаването на Табулата/Братството, организация на хората, притежаващи властта в обществата, чиято цел е физическото изтребление на странниците. Във всяко общество странниците са закриляни от потомствени войни (примерно тамплиерите), обединяването на които  води до създаването на мрежата на арлекините - бойци, действащи нелегално и неподчиняващи се на никакви правила, извън императива за опазване на странниците.
В днешно време: странниците изглеждат изтребени, от арлекините са оцелели само няколко. Братството е инфилтрирало правителствата и разполага с неизчерпаеми ресурси за наблюдение чрез Интернет, финансовите данни, наблюдателните камери и т.н. Поредна негова мишена са двама братя, синове на изчезнал/унищожен странник. Млада жена се примирява с наследството си на арлекин и тръгва да ги издирва в САЩ. Закъснява - Братсвото вербува по-големия за своя грандиозен експеримент: включването на странник към квантов компютър, използван за комуникация с по-напреднала раса от друг свят.
Следва очакваното - бой, преследване, уязвими токи на непревземаеми крепости съгласно Кодекса и задължителното дълбоко привличане между странника и арлекина.
Приятно написана книга, ще пробвам и следващата.

Харесах:
Докато свещениците продължават да се молят, а философите - да спекулират, невролозите са хората най-близо до отговора на фундаментални въпроси на човечеството.
***
Историята е куклен театър за детски умове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар