събота, август 01, 2015

Мистър Мерцедес

Автор: Стивън Кинг
Издател: Плеяда
Година: 2014

През цялото време четях с твърдата увереност, че вместо роман Кинг съм попаднал на преработка на "Черна неделя" на Томас Харис. А пък в края, когато между другото имаше препратка към "Кутия с форма на сърце"  на Джо Хил, подозренията ми придобиха по-ясна форма. В послеслова сай Кинг изказва благодарности на сина си, че е разрешил някои проблеми в книгата. Дали просто не я е написал цялата?

Бил Ходжис е типичното пенсионирано ченге. След 40 години служба и статута на най-добрия детектив в града, след развод и отчуждаване с дъщеря си, сега той е запуснат дебелак, киснещ пред телевизора и обмислящ самоубийство. Докато един ден получава послание от  "Мистър Мерцедес" - масов убиец, прегазил тълпа безработни и измъкнал се, оставайки неразкрит от разследващите полицаи. Откачалникът неприкрито се опитва да въвлече депресирания пенсионер в чат, като очевидната цел е да го докара наистина до самоубийство. Тласъкът е достатъчен на Ходжис да се стегне и да започне разследване, което изненадващо бързо започва да дава резултати. Сдобивайки се 2-ма помощници (чернокож тинейджър и психически увредена жена на средна възраст), Ходжис успява само за няколко дни да проследи студени следи, които е пренебрегнал като разследващ полицай и да стигне до самоличността на Мистър Мерцедес. Проблемът е, че откаченякът е отишъл с бомба от пластичен експлозив и лагерни сачми в концертна зала, претъпкана от малолетни фенки на поредната бой-еднодневка-група. Докато Ходжис се наслаждава на инфаркт, помощниците успяват да се докопат до убиеца и почти буквално да му  отнесат главата от бой. В епилога се намеква, че може би не всичко е приключило на този етап.
За първи път чета трилър от Стивън Кинг. При това построен по строг шаблон от жанра, с предвидим съспенс и ясно предсказуема развръзка. Какво е станало на Краля на ужаса?!

Харесах:
Животът е панаирджийско стрелбище с тъпи награди.
***
Да резнеш кожата на света и да оставиш белег. В крайна сметка историята е плът, набраздена от белези.

Няма коментари:

Публикуване на коментар