петък, октомври 23, 2015

Пентаграма

Автор: Ю Несбьо
Издател: Емас
Година: 2011

Лятна жега в Осло. Повечето хора са се изнесли в отпуска, включително и полицаите. Идеално време за сериен убиец. На всеки 5 дни някой убива жертва на 5-тия етаж в 5 часа, а метопрестъпленията са разположени в почти идеален пентаграм спрямо центъра на града. В помеждутък между запоите и депресията от сринатите отношения с приятелката си Хари Хуле успява да хване връзката и ловът започва - полицията знае къде ще е следващата атака и дори научава самоличността на убиеца. Или така си мисли. За Хари всичко е твърде подредено, твърде последователно, твърде логично, за да е истинско. И отново е прав.
Втората нишка беше финалния сблъсък между Хари и колегата му Том Валер-Принца. Изправен пред уволнение от полицията, бягащ от правосъдието заедно с арестуван убиец и преследван от група корумпирани ченгета, Хари устройва брилянтен капан на противника.
До сега поредицата е възходяща, надявам се да продължи така.

Харесах:
водата, малодушието и похотта винаги се устремяват към най-ниското
***
-Убеден ли си, че казваш истината, Хари?
-Убеден ли си, че искаш да знаеш?
***
За епизодичния алкохолик съществуването се състои от запои и интервалите между тях.
***
За жалост живеем в страна, в момента толкова богата, че политиците се бият кой да се прояви като по-великодушен. Станали сме толкова меки и любезни, че вече никой няма смелост да поеме отговорност за неприятните неща.
***
Хората са свикнали повече с лъжата, отколкото с истината.

1 коментар:

  1. Снежният човек ще ти напълни душата. Поредицата става по-малко любовна, но за сметка на това по-криминална.

    ОтговорИзтриване