събота, ноември 07, 2015

На живот и смърт

Автор: Майкъл Роуботъм
Издател: Софтпрес
Година: 2015

Имах чувството, че чета преработка на "Икуплението Шоушенк" от Харлан Коубън. Кофти превода в стила на ранните '90 също допринесе за това.
Ден преди да бъде осовбоден след излежаване на 10 годишна присъда, затворник избягва от строгоохраняван федерален затвор. Това повлича преследване от страна на полицията, ФБР и влиятелни политици с нечисти намерения. Чрез ретроспекции се разкрива миналото - много умен и много свестен младеж с много лош късмет в живота си, кулминацията на който е попадането в неподхходящ момент на неподходящо място. По-точно насред обир на бронирана кола със $7 000 000 долара в стари немаркирани банкноти. Оцелял въпреки куршум в главата и възстановил се въпреки шансовете за това, той е неудобен свидетел за корумпирани хора в шерифството, ФБР и щатската прокуратура. Принуден е да е поеме вината, а в затвора оцелява въпреки всички опити да бъде ликвидиран.
Бягството е плод на отчаян план с никакъв шанс за успех. Обаче късмета се обръща в лицето на дребна агентка на ФБР с амбиция и ум, която успява да се ориентира сред лъжите и труповете.

Харесах:
Да мразиш е като да пиеш отрова и да чакаш друг да умре.
***
Едно събитие или погрешно решение може да промени всичко.
***
любовта е инцидент, който не можеш да избегнеш
***
През повечето време сме жертви на обсоятелствата и затворници на съдбата.
***
щатът Тексас екзекутира хора, само ако са осъдени на смърт, а не ако са в мозъчна смърт, защото това би означавало да изтребят повечето политици
**
-Накъде върви светът, щом човек не може да намери един достатъчно кадърен убиец в затвора?
-Кадърните не се оставят да ги заловят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар