петък, януари 08, 2016

Петата купа

Автор: Дан Симънс
Издател: Сиела
Година: 2015

Първо: поздравления за Христо Блажев, книгата излиза на английски през март, а през декември вече е издадена на български.
Второ: моите почитания към Васил Велчев за превода.
В края на XIX-ти век Шерлок Холмс е зает с трудно разследване - някой много богат и могъщ подготвя серия покушения, които могат да хвърлят света или поне Европа в хаос. За параван на разследване, прикриващо истинското разследване, Холмс се връща към старо поръчение - да открие истината за самоубийството на дама от висшите кръгове във Вашингтон. Вместо очаквания доктор Уотсън, за компаньон е привлечен писателят (и бъдещ амеркански класик) Хенри Джеймс, член на разследвания приятелски кръг.
Светът е на ниво - Симънс доста е задълбал в епохата и ненатрапчиво обяснява особеностите ѝ. Не се колебае да прибави към героите на Артър Конан Дойл куп исторически личности - появява се дори Самюъл Клемънс (Марк Твен) като епизодичен герой, Луис Карол е бивш преподавател на Майкрофт Холмс, а Поаро е споменат като обещаващ белгийски служител.
Интригата е в стила на оригиналните истории за Холмс - действието е на тласъци, прескача без предисловие към нова сцена, Холмс винаги знае нещо, но не и компаньона/читателя. Симънс не се е поколебал да върне единствения женски персонаж-противник на Холмс, а както и в други фен-фикшъни, Ирене Адлер е блестящата половинка-антипод на Холмс.
Книгата си струва четенето, макар че не можах да се отърва от усещането, че чета фен-фикшън, повлиян от блестящия британски сериал "Шерлок".

Харесах:
жените са способни да правят чудеса с чувствата си
***
да го обгражда с почти мъжкото си разбиране и отчетливото си женско присъствие
***
Смея да заявя, че ако бяха родени при по-добри обстоятелства, щяха да дорастнат до министър-председатели, но всъщност са твърде умни и честни за парламента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар