понеделник, май 02, 2016

Императорът на тръните

Автор: Марк Лорънс
Издател: Бард
Година: 2014

Добър край на добра история.
Светът на Лорънс определено прилича на игрите Heroes of Might&Magic.
Йорг пътува към Виена и събора на 100-те, който би трябвало да е поредния безуспешен опит да се избере нов император. Две линии на ретроспекция и една от гледната точка на некромантката Чела разказват минали събития и насочват настоящите към финалната развръзка.
Старите изстъпления на малолетния разбойник Йорг получават обяснение и дори оправдание, но пък това отнема от чара на неуправляемото зло хлапе от първата книга.
Плановете на крал Йорг, загатнати или частично осъществени във втората книга получават предистория и пълнота. Унищожената по-стара цивилизация се е запазила във виртуална среда и не е спирала да наблюдава и манипулира остатъците от човечеството. Някога хората са успели да разместят част от константите, фиксиращи тази реалност и във Вселената се е появила "магията" - възможността волята и съзнанието да променят реалността. Интелектите във виртуалния свят се колебаят дали да подтикнат създаването на нова човешка цивилизация, която да се захване с поддръжката на износващия се хардуер, или да унищожи до край хората, за да спре промяната на света.
Некромантката Чела идва към събора като представител на Мъртвия крал - най-могъщия некромант, подчинил за няколко години Удавените острови на Бретан и опитващ се да се прехвърли на континента. Но тази нейна мисия е само за прикритие на пълномащабната инвазия на Мъртвия крал в Разделената империя.
В настоящето Йорг е притиснат от конфликта с папата, раждането на сина си в незащитима обстановка, интригите на сенчестите играчи, плановете на на виртуалните интелекти, атаката на Мъртвия крал и собствената си вироглава природа.
Развръзката е на принципа на Александър Велики и гордиевия възел. Беше удоволствие да чета неочакваните, но логични ходове на героите на Лоурънс.
Сега остава да се надявам Бард да пуснат и другите истории от Разделената империя или поне нещо друго от Марк Лоурънс

Харесах:
Декаденството започва тогава, когато бюджетът за разкрасяване на дома ти надвишава този за отбраната му.
***
Главите на четящите са пълни с чужди мисли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар