сряда, август 24, 2016

Вълкът през зимата

Автор: Джон Конъли
Издател: Прозорез
Година: 2016

Най-после книга за Чарли Паркър. При това историята се завръща към основната си нишка - сблъсъкът на Чарли Паркър със Злото.
Новият случай отново е в Мейн. Малкото градче Проспъръс някога е основано от някогашни сектанти, избягали от северна Англия. Новото им поселище е създадено край необичайна църква, пренесена камък по камък от старата родина. В градчето живеят потомци на първите заселници или потомци на подбрани родове от северна Англия. Външни преселници не се толерират, напускащите са рядкост и винаги запазват връзката с корените си. А градчето наистина просперира - показателите му са 50% над средното за щата. Обяснението е в бог, олицетворяван с природата, живеещ под църквата. И изпитващ глад. За хора. Живи. Най-добре млади жени.
Чарли Паркър започва разследване на изчезването на млада бивша наркоманка, дъщеря на познат бездомник. Следата го завежда бързо до целта, но противникът не е за подценяване. Двойка убийци почти успяват да го ликвидират. На сцената се появиха Ейнджъл и Луис, специален агент Рос, равин Епщайн и Лиат, дори и Колекционера даде принос. Развръзката мина без Чарли, но по обичайния безмилостен начин.
Новото е, че Вярващите не са били единствената група с връзки със свръхестественото. Друга група, Крепителите, действа доста по-потайно и разполага с по-голяма мощ, но пък има своите равностойни противници. Целите им са неясни за сега, но се интересуват от закупуването на мини по света.
Надявам се Прозорец да пуснат някоя от следващите книги за Коледа.

Харесах:
толкова рисков краткосрочен заем, че направо приличаше на поръчка за персонална рецесия
***
Страдащият обича да има компания, а прокълнатият се нуждае от нея.
***
Предпочиташе да е крал на нищото, отколкото принц на нещо си.
***
Мъртвите си оставаха мъртви и чакаха умиращите да попълят редиците им.
***
Лицемерието е особено противен порок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар