събота, декември 09, 2017

Клопка

Автор: Харлан Коубън
Издател: Колибри
Година: 2011

Още една чудесна книга на Коубън.
Както и в много от другите, и в тази има загадка, която само привидно изглежда хомогенна. Всъщност отново се пресичат няколко различни истории и разплитането им е сложна задача.
Всичко започва с телевизионно предаване, посветено на изобличаването на педофили. Поадналият в клопка мъж обаче се държи нетипично, а в последствие е оправдан поради опорочаване на откритите доазателства от водещата на предаването. След това е малтретиран и застрелян от бивш федерален съдия пред очите на издънилата се журналистка. Трупът е укрит, а убиецът се измъква пак поради липсата на доказателства. На местопрестъплението пък е намерен мобилния телефон на изчезнало момиче. В последствие нейният труп е намерен в близък парк.
Така журналистката започва своето разследване на историята. Излиза странна връзка от миналото на предполагаемия педофил - всичките му съквартиранти от университета са станали жертва на скандали в последните няколко години. Всички истории започват по един и същ начин - анонимно послание, подкрепено от лавина потвърждения на анонимни източници в Интернет. Кампаниите са ефективни, но еднотипни и когато самата журналистка става обект на тазава, вече нищо не може да я откаже от разплитането на историята. Изплува студентска лудория, прерастнала в трагичен инцидент, исторя за саможертва, превърнала се в злостна омраза, и доста неочаквани странични линии.
Като епизодичен герой с ключова роля се появи Уин - партньора на Майрън Болитар. Коубън си има своя "свят" в района ан Ню Йорк - Ню Джързи с общи герои в различни истории.

Притеснителното в книгата е реалния механизъм за "омаскаряване" чрез Интернет. В наши дни понятията трол и fake news са ежедневие, но лавината тепърва набира сила.

Харесах:
Ако на ви харесва, променете закона. Не насилвайте правилата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар