понеделник, януари 22, 2018

Севилското причастие

Автор: Артуро Перес-Реверте
Издател: Еднорог
Година: 2000

Ако Перес-Реверте е искал да каже нещо с тази книга, то на мен ми е убягнало. История без ясно начало и с отворен трагично-реалистичен край.
Хакер прониква в мрежата на Ватикана, за да остави лично посланиъ къма папата, насочващо вниманието му към разпадаща се църква в Севиля. Предадена от епископа, обект на интерес от местен банкер-далавераджия, църквата е място на две необясними смъртоносни злополуки на недоброжелатели. За изясняване на ситуацията е изпратен опитен агент.
В Севиля го чака бъркотия от старомоден свещеник с кауза, няколко привлечени към нея духовници, ангажирана умираща аристократска фамилия, финансови спекулации и тумба неудачници, изживяващи се като играчи в сенчестия бизнес. След няколко протяжни дни, нова смърт, едно забранено увлечение и личен катарзис историята приклюва. За църквата- добре, за замесените - никак. И животът продължава, без да забележи малките трагедии и труимфи...

Харесах:
Както забравените пионки, които не знаеха дали още имат имат цар, за когото да се бият, някои фигури търсеха своя квадрат на шахматното поле, за да умрат спокойно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар