понеделник, февруари 26, 2018

Ритматистът

Автор: Брандъд Сандерсън
Издател: Артлйан Студиос
Година: 2012

Четеше ми се нещо леко и добре написано, а книгите на Сандърсън по правило покриват и двете изисквания. Не останах разочарован.
В един алернативен свят Европа е била пометена от азиатската империя ДжоСеун, Египет е могъщ технологичен център, а САЩ са конфедерация от 50 острова. Двигателите с вътрешно горене и електричеството не съществуват в познатия ни вид, но пък има сложна и работеща технология, основана на пружинното задвижване. И съществува ритматиката - магическа дисциплина, караща рисунки с тебешир да се движат и да изпълняват задачи. Включително да нападат хора и при подходящ настройка - да убиват. Съществуват няколко колежа, в които се подготвят ритматисти за военна служба в Небраск - остров, на който съществуват Забравените (неясни, мо могъщи и враждебни създания) и диви тебеширчета убиват хора. Войници и ритматисти поддържат кръгов отбранителен периметър, за да не позволят на дивите тебеширчета да прлъзнат по другите острови и отново да изтребват хора, както в недалечното минало.
В един от колежите живее момче с направо гениални способности в ритматиката, но без да е избран за ритматист при посвещението в Монархиеската църква. Като син на покойния майстор на тебешир на колежа и една от чистачките, той се обучава наравно с учениците от заможните фамилии от околните острови. дори и без дарбата на ритматист той умее да осмисля тактиките на отбраната и нападението с тебеширчета, но никой не му обръща внимание.
Докато започват изчезванията на ученици-ритматисти, нападани от незнаен могъщ ритматист. Разследването е поверено на опозорен, но талантлив професор по ритматика и неговите помощници - проваляща се в учението се ритматистка и момчето без дарба.
Останала част е скучно-предвидима, както повечето неща на Сандърсън. Противникът е разкрит, до някъде победен, планът му - забавен, но не и провален напълно. Втората част не е издадена и подозирам, че скоро няма и да се появи на български.
Сандърсън е великолепен в измислянето на стройни магисеки системи, пасващи на сетинга на измислени светове, но е посредствен в измислянето и разказването на истории в тези светове.

Харесах:
Ако не се упражняваш да учиш неща, които не ти харесват, ще имаш големи трудности в живота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар