неделя, май 06, 2018

Картър&Лъвкрафт

Автор: Джонатан Л. Хауърд
Издател: Екслибрис
Година: 2017

Нямам идея как съм пропуснал излизането на тази книга.
Много добра история, опираща се на препратки кън творчеството на Лъвкрафт.
Детектив Картър преследва с необикновен сериен убиец, а когато го намира нищо не протича разумно - психарът откровено иска да бъде намерен и ги води към дома си, в резултат престъпникът е мъртъв, а партньорът на детектива се самоубива на място. Точно както по филмите има ненормална "психостена" с изрезки, мисли и насочени връзки. Скоро детектив Картър напуска полицията и започва скучната работа на частен детектив. Докато получава наследство от напълно непознат човек, за когото дори не е чувал - антикварна книжарница в Провидънс. В нея има само един служите - последната потомка на Лъвкрафт. А смахнатите неща продължават и Картър е въвлечен в разследването на смъртта на университетски преподавател, удавил се абсолютно сухата си кола насред паркиг. И не е единствения. Следата води към друг университетски преподавател - великолепен математик и абсолютно противен социопат. Който пък има контакт със странна група хора, живеещи на уединен полуостров от 1620 насам. Още по-бързо се стига до финална - Картър е потомък на споменавания от Лъкрафт като литературен герой Рандолф Картър и е наследил подобна сила. Тандемът Картър&Лъвкрафт влиза в сблъсък с противника край Гънката/Изкривяването и противно на очакваното губи. Светът е унищожен. И се завръща към реалността, унищожена от първия тандем Картър&Лъвкрафт преаз '20-те години на XX-ти век.
А отстрани нечовешко създание подбутва всички участници в историята като фигури на игрално поле. Обаче не е ясно каква е играта и кой я играе.
От "Наръчник по когнитивна магия" насам не съм попадал на друга толкова интересна система на наука/магия.
Много ми допадна идеята - вместо да се краде артефакт, просто да му се направи лазерно 3D сканране и да се възпроизведе с прецизен 3D-принтер.

Харесах:
Гагнгстерите бяха заместени от далече по-големи, също толкова безмилостни и доста по-умни организации.
***
ако всичко е математика, то математиката е всичко
***
Голяма част от биологията, например, е биохимия, която е специализиран клон на органичната химия, която е специализиран клон на химията, която е специализиран клон на физиката, а физиката е практическа математика.
***
Аз съм атеист, защото не виждам нужда от бог, за да си обясня вселената.

Няма коментари:

Публикуване на коментар