четвъртък, юни 21, 2018

Нощните ловци

Автор: Боб Майер *Пол Дохърти*
Издател: Бард
Година: 2018

Тази поредица трябва да е нещо като spin-off на поредицата Зона 51.
До оригиналната Зона 51 има строго охраняван "частен" имот, в който се подвизава елитна анонимна група, носеща напоследък прозвището Нощните ловци - съвсем същото, като на секретна група на Специалните сили. Двойната подсигуровка цели опазването в тайна на екипа и неговите мисии. Създаден през 1948, когато в Зона 51 при експеримент се е отворил портал към друга реалност и оттам са влезли пърите "светулки" - неособено умни и силно агресивни създания, вселяващи се в предмети или животни. През годините нелегални копия на софтуерния алгоритъм са се оказвали в неподходящи ръце и историята се е повтаряла. Японски детектор за елементарни частици и построените по негово подобие руски и американски детектори дават възможност за триалнгулация на оформящите се портали и натам се отправя американския или руски екип, подкрепян с всички ресурси на правителствата.
Сетингът е на един от безбройните фантастично-екшън сериали и романът е като сценарий за епизод. След успешна мисия ранен член на екипа е пенсиониран и заменен. Само че за пръв път човек се оказва под контрола на "светулка" - обезпокояваща еволюция на ситуацията. Към новия портал се отправя попълнения екип на Нощните ловци. Полесражението е скъп жилищен комплекс, където анонимните действия са практически невъзможни. Към екипа се присъединява местно момиче - устата и талантлива, както и хубавата вдовица на морски пехотинец. С общи усилия опасността е ликвидирана, но "светулките" са еволюирали обезпокоително. Е, Нощните ловци също са се променили.
Книгата е забавна, лесна за четене и още по-лесна за забравяне.

Харесах:
и най-добрите намерения могат да доведат до ужасен резултат, а най-лошите намерения могат да постигнат точно това, което целят
***
исината не ви прави свободни... тя просто ви спасява живота
***
Тази храна беше за хора, които смятата, че от кедрови ядки и боровинки става салата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар