понеделник, юли 30, 2018

Жокери

Автор: Джордж Р.Р. Мартин
Издател: Сиела
Година: 2018

Не очаквах толкова добра книга.
Алтернативна история от типа на Х-мен, но със стила на филма Watchmen. Факти и фикция се преплитат в същата, но все пак различна история на САЩ и света.
1946-та. Втората световна война току-що е приключила, а Студената война още не е започнала. На Манхатън е разпръснато извънземно био-оръжие. Част от заразените умират веднага, част стават виросуносители, част преболедуват и получават нов вид/сила/способност. Тези, които получават малформации са наречени "жокери", а малцината придобили някаква полезна свръхсила или поне красива външност са квалифицирани като"аса".
След кратък период на объркване и благоразположение към първите "аса", човечеството се завръща към удобжния и познат модел на расизма. "Жокерите" и "асата" са обвинени от комисията за антиамериканска дейсност в измяна, предателство, заговор и т.н. "Жокерите" са изтикани в гето и заемат позоция под тази на цветнокожите.
С годините историята се развива както и в нашия свят - епохата на гоненията отминава, през 60-те потиснатите получават тръдноизвоювани права, радикалите оглавяват протестните двужения и тласват всичко в хаоса на уличните размирици.
През 70-те "асата" са вече култовите супергерои за младежите, всички искат да са като тях. А те са хора - добри, зли или по средата.
Човечеството успява да се адаптира към тази част от него, която е и повече, и по-малко от обикновения Homo sapiens.
С интерес очаквам следващите сборници от поредицата.

Харесах:
тежките климатични условия винаги пораждат любов към родината
***
Чембърлейн беше останал в историята като легендарен наивник: тъжен пример за човек с добри намерения, който си беше позволил да се надява на твърде много и се беше доверявал на хора, по-опитни в предателството от него самия
***
яростта на лишените срещу облагодетелстваните никога не е красива гледка
***
думите се носеха по вятъра – безочливи и провокативни, изречени от глас, подобен на разтопен кехлибар, полят с уиски

Няма коментари:

Публикуване на коментар