неделя, октомври 22, 2006

Степфордските съпруги

Автор: Айра Левин
Издател: Унискорп ООД (Роман експрес 11)
Година: 2004

Май това е по-скоро повест, отколкото роман, в която се описва как в едно забутано градче в САЩ съпругите на членовете на Мъжкия клуб в Степфорд се превръщат в домакини-мечта, при това с фигури взети комиксите за възрастни (стройни, с нараснали бюстове и намек за сексуално-отзичиви характери). Как - не става ясно, само се споменава, че въпросните съпрузи са водещи учени в различни сериозни компании в областите биология, химия, микроелектроника, софтуер. Намеците са - подмяна на оригинала с андроид (отречена от заподозрените, но пък без доказателства) или някава форма мозъчен контрол - без подкрепа, но и без опровержение.
Основната изненада в книгата е годината на появяване - 1972.

4 коментара:

  1. Сстепфорд се оказва несподелената мечта на всички обвързани мъже на този свят - послушни кукли, изпълняващи командите на недоволните, ревнуващи от високото положение на съпругите си съпрузи.За 1972, а и за 2010 означава много нова изключителна нова тема която засяга всички нас и за всички недоволни, които желаят да променят света, но не както трябва...

    ОтговорИзтриване
  2. Ъъ, феминисткия подтекст в коментара го усетих, но смисловата нишка е твърде омотана, би ли го пренаписала?

    ОтговорИзтриване
  3. Тази книга, Степфордските съпруги не успях да й разбера развръзката. Много объркан завършек има и остава в мен чувството за незавършеност на тази история. Или аз съм тъп, или авторката на тази книга е доста нестандартна в методите си на писане и влага някакъв отворен край със скрит смисъл, разбран само от малко хора, но не и от мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази няма ясно изразена развръзка, а намек за такова събитие. :)

      Изтриване