събота, септември 14, 2013

Капитан Алатристе

Автор: Артуро Перес-Реверте
Издател: Еднорог
Година: 2004

Най-накрая посегнах към книга на Перес-Реверте, при това след като не харесах филма по нея и продълженията ѝ. Изненадващо много ми хареса.
Отново се върнах в епохата на Д'Артанян и тримата мускетари на Дюма. Отново по улиците се въртяха шпаги, а в салоните - интриги. Отново бедни, но храбри мъже променяха неосъзнато историята, разбивайки плановете на всемогъщите. Единствената сериозна разлика е, че това не се случва в набиращата мощ Франция, а в превалящата зенита си Испания.
"Капитан" Диего Алатристе, ветеран от армията и флота, воювал за краля си в Испания, Фландрия, Италия и Средиземно море, по време на затишието между кампаниите трябва да изкарва насъщния като наемник в Мадрид, конкурирайки се с много другари по съдба. Нает заедно с италиански убиец от маскирани благородници да рани и обере двама англичани, преинструктиран от висш Инквизитор да ги убие, той решава спонтанно да ги пощади. За негова зла участ това са Бъкингамския херцог и бъдещият крал Чарлз I, тръгнали инкогнито на романтично-хазартна любовно-дипломатическа мисия. Възложителите са недоволни в различна степен и Алатристе от ловец се превръща в плячка.
Смятам възможно най-скоро да прочета и следващите книги.

Харесах:
когато бе заложена собствената кожа, честната игра навярно допринасяше за спасението на душата в отвъдния живот, ала що се отнася до тукашния, земния, тя несъмнено гарантираше най-бързия начин да го напуснеш - с вид на глупак и една педя желязо в корема
***
Напразна саможертва, славни разгроми, корупция, мошеничество, мизерия и малко срам - виж, от тези неща имахме наистина колкото щеш.

1 коментар:

  1. Прочетох "Хусаря" и "Деветата порта" преди няколко месеца, сега си намерих тази с намаление, но ще отлежи известно време на рафта, защото има други преди нея.

    ОтговорИзтриване