неделя, септември 08, 2013

Шерлок Холмс и Скандалът в Бохемия

Автор: Артър Конан Дойл
Издател: Труд
Година: 2000

Стара амбиция ми е да прочета всичко за Шерлок Холс. Случайно се сдобих с 6-те тома (благодарско, Оли), в които ИК Труд са публикували историите по реда на издаването им.
  • "Етюд в червено" - първата история, в която д-р Уотсън се среща с Шерлок Холмс и става помощник и хроникьор на разследванията му. Историята е за 2 привидно неразгадаеми убийства, разрешени с лекота от Холмс, а завръзката е в Дивия Запад с обичайната история за подлеци и герои.
  • "Знакът на чеиримата" - Уотсън си намира жена, а Холмс - кокаин. Убийство, съкровище, преследване с моторни катери по Темза. Завръзката този път е в Индия по време на сипайското въстани, отново има низ от предателства, водещи до убийството, въвлякло и Холмс.
  • "Скандал в Бохемия" - на англичаните май не отскоро им е непоната континентална Европа (Бохемия по това време е част от Австо-унгарската империя и не е имала собствен крал от векове). Холмс е нает да открадне писмо от певица, оказала се достоен противник. До толкова, че той запазва нейна снимка.
  • "Клубът на червенокосите" - привидно нелепа история въвлича Холмс в преодвратяването на дързък банков обир.
  • "Случаят с установената самоличност" - Холсм е ангажиран да намери изчезнал на път за църквата жених, но открива алчност и подлост. Интерсно - дори не благоволява да избави жертвата на измамата от заблужденията ѝ, с което май опропастява живота ѝ.
  • "Загадката на долината Боскум" - убийство в провинцията, а намесата на Холмс предодвратява съдебна грешка с може би фатален край. Завръзката - престъпление края златните мини в Австралия.
  • "Петте портокалови семки" - Холмс губи клиент от ударен екип на Ку-Клукс-Клан и е принуден да се примири с правосъдието на Всевишния под формата на корабокрушение.
Чел съм някои от приключенските книги на Дойл и поне от този том изглежда, че повече го е влечало към този жанр.

Няма коментари:

Публикуване на коментар