вторник, септември 16, 2014

Червеноризци

Автор: Джон Скалзи
Издател: Изток-Запад
Година: 2014

В този роман Galaxy Quest се пресича с "Червей под есенен вятър". Резултатът е голямо гъбаркане със Стар Трек и по-нискокачествените му производни.
На космическия кораб "Дръзки", флагман на космическата флота на Общовселенското обединение от XXV-ти век нещо не наред.Противно на здравия разум 5 старши офицера воглаве с капитана редовно участват в разузнавателни и проучвателни мисии, а те ВИНАГИ се объркват. И някой от екипажа ВИНАГИ умира. Или пък няколко. Но на старшите офицери ВИНАГИ им се разминава, така че след няколко седмици отново са в строя за поредната каша. На флагманът служат само най-добрите, така че екипажът е наясно, че нещо никак не е в ред и неистово се старае да се скатае от всяка мисия. Което пък на свой ред скъсява рязко продължителността на живота на попълненията. Всичко изброено дори на е най-шантавото на кораба: компютърен специалист живее в нелегалност и развива привидно налудничави истории, в сектора по ксенобиология има Кутия (странно приличаща на микровълнова фурна), способна да анализира и най-странните зарази така, че да предостави лечение малко преди да загине някой от старшите офицери (и никакъв шанс да сработи за нисш чин или цяла извънземна раса). Поредната група новобранци попада в тази абсурда среда и след като губи приятел се захваща да намери решение.
А то е съвсем просто - в миналото е излъчен фантастичен сериал и неговия сюжет изривява реалността около тях. Така че само трябва да спрат или поне променят сериала и всичко ще бъде наред. Даже е лесно осъществимо - просто трябва да се върнат през черна дупка обратно в 2012-та. В смисъл - невъзможно е, но вече е правено от старши офицерите.
Връщането/появата в Лос Анджелис беше най-забавната част. Скалзи определено се е забавлявал.
Най-доброто са трите части на кода (послеслова), издържани напълно в духа на спин-оф произведенията. Разказани са историите, причинени от завръщането на екипажа в миналото, на главния сценарист; на сина на главния продуцент и статист в сериала; на вече бивша актриса, участвала като статист-жертва. Даже имаше намек за хепиенд.

Харесах:
-Значи искаш да се срещнеш с мен...
-По-точно е да кажем, че ти искаш да се срещнеш с мен, а аз нямам против да бъда срещнат.
***
вие си седите тук и си мислите, че изпълнявам някакъв сорт времево-възвратен инцестов мастурбационен акт
***
Превод: лудостта ти щеше да е приемлива, ако беше за списание "Пийпъл", та дори и за "Ас", но щом е лудост на свободна практика, не искаме да имаме нищо общо с теб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар