неделя, януари 18, 2015

Революцията на мравките

Автор: Бернар Вербер
Издател: Колибри
Година: 2014

Твърде късно. Книгата трябваше да излезе поне преди 15 години.
Някои принципни идеи в нея са били много актуални. Например театър, където всеки начинаещ шоумен ще може да се представи свободно пред публиката с надежда да получи внимание - youtube.com даде точно този шанс за всеки, даром. Фактът, че от това се пръкна Джъстин Бийбър е за отрезвяване на мечтателите.
Краят на трилогията затваря историята на мравката 103 и контакта ѝ с човечеството. Появява се 3-ти том на "Енциклопедията на относителното и абсолютното знание", а гостприемници са 8 ученици-аутсайдери, обединени в рок-група. Следва мирна революция, окупация на лицей, сблъсък с властта и най-нелепия съд в историята. Контактът с мравките дава начало на мравешка механична революция, а краят е неизвестен - може би мечтаната симбиоза, може би съвместно съществуваме, а може би и битка за доминация над Земята.
Много харесах "Мравките", защото промени светогледа ми. Същото толкова не харесах продълженията на историята, защото нямаха какво ново да ми кажат.

Харесах:
Растителния свят не знае милост. Единствената разлика с животинския свят е, че вегетативните убийства се извършват бавно и най-вече тихо.
***
Всяко нещо има цена и тя трябва да бъде платена.
***
Не е достатъчно да се разказват истории, в тях трябва и да се участва.
***
На света има толкова много глупаци, готови да умрат само за да не се промени нищо, само и само утрешния ден по нищо да не се отличава от вчерашния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар