сряда, септември 20, 2017

Императрицата на слънцето

Автор: Иън Макдоналд
Издател: Артлайн
Година: 2017

Поредицата си остава на ниво детска литература, но я вно такъв е замисълът на Макдоналд.
Поредният скок на въздушният коран "Евърнес" и леко карикатурния му екипаж ги отвежда на Света на Диска. Там няма бели и черни, защото властват зелените.
Шегата настрана, поредната алтернативна Земя е населявана от разумни рептили, които са се развивали 65 000 000 години в условията на жестока вътревидова конкуренция и бекрайни междукланови войни. Напреднали са толкова, че са изградили огромен дисков свят около Слънцето на мястото на традиционната система от сферични планети. Защо не Дайсънова сфера - според мен Макдолалд оттада своебразни почести към Тери Пратчет.
Бегълците през Равнините се заиграват с местните в духа на старомодните приключенски романи и дават възможност на кланът Господарите на Слънцето да се разправи веднъж завинаги с конкурентните кланове. По семпъл начин - превръщайки Слънбцето в Свръхнова, която да изпепели Диска. Подробността е, че многотрилиоонния клан се евакуира в обитаваните от хората и свързани в Общност 9 алтернативни свята. Унищожавайки човечеството в тях. Все пак Евърет Синг и приятелите мууспяват да ограничат инвазията до разтърсващи 30 минути и да разпръснат рептилите в няколко милиарда алтернативни свята, лишавайки ги от технологията да се върнат (поне не и докато не си я разработят самостоятелно).
Двойникът-киборг Евърет М Синг от предната книга продължава да живее в засада на (нашата) Земя10, очаквайки беглецът да се завърне. Успява да се справи (може би) със започващата инвазия на наноорганичния Наан от карантинната Земя1. Намира си гадже и приятели и дори сменя вижданията си по доста въпроси.
Неформалната водачка на Ордена (оранизацията, опитваща се да поеме политическия контрол над свързаните светове) Шарлът Вилие се оказва жител на друга алтернативна Земя, все още неизвестна за Общността. Освен болната амбиция за контрол на всяка ценя има и лична драма - любовта на живота ѝ е заседнал мецду световете и не е ясно как може да бъде измъкнат.
Появи се и изчезналия в произволен свят Теджендра Синг - бащата на Евърет и обект на безркрайното му търсене. Алтернативната Земя е необикновена и високоразвита.
Явно поредицата ще продължи с още много томове.

Харесах:
Изпълнявайте бързо, действайте незабавно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар