петък, януари 05, 2018

Полиция

Автор: Ю Несбьо
Издател: Емас
Година: 2015

Несбьо надобрява. Макар и в патетично-холивудски стил. усвоил е добре похвата да държи читателя в напрежение, докато се разбере кой от героите умира в момента. След развръзката във "Фантом" не стана ясно дали Хари оцеля - и физически, и емоционално. В първата 1/3 на настоящата книга подмятанията и отношението на малката група негови приятели беше двусмислено - межеше да са и за мъртвец, и за оттеглил се от живота им човек.
Е все пак Хари Хуле е е жив и изненадващо здрав. Преподава в Полицейската академия, живее с Ракел и очаква Олег да се завърне от рехабилитация в клиника за наркомани. Въпреки твърдия му отказ да се захване пак с активна дейност, съдбата сама го завръща. В района на Осло някой убива полицаи. Един след друг, на местопрестъпления с неракрити убийства, които те някога са разследвали и не са разрешили. Единствената следа води към изнасилвач, убит в затвора. Или поне така се предполага, защото трупът е обезобразен а никой не го е проверил сериозно. Старите приятели на Хари сформират неофициален екип, който да проведе паралелно разследване, докато основната група буксува. Някак неусетно хари се въвлича, а след смъртта на стара приятелка вече никой не може да го отклони от разследването. Проблемът е, че и убиецът има планове за него. Все пак в развръзката главният герой в успешна поредица винаги е с по-голям късмет от злодея. накои нишки обаче останаха незавързани и директно се заплитата за следващата история.
Пак се досетих кой е убецът около средата, но това не ми развали удоволствието от четенето. Както и в началото на поредицата, на втори план тече конфликта между Хари Хуле и главния секретар на полицията, корумпирания Микаел Белман. Тази нишка е не по-малко интересна от конкретните случаи в книгите.

Харесах:
несправедливата красота, каквато може да притежава само една млада жена
***
-Добре но... я чакай малко! Кой от двама ни е началникът?
-Щом питаш, съмнявам се да си ти.

1 коментар:

  1. И госпожицата от щанда на издателството на панаира така похвали Несбьо - все по-добре пише! А конкретно "Полиция" съм я набавил и чака ред да довърша вече започнатите.:)

    ОтговорИзтриване