петък, август 10, 2007

Ловци на кости

Автор: Стивън Ериксън
Издател: Бард
Година: 2007

Очаквах повече от тази книга. Почти никаква нова информация за света и войната на боговете, бавно развитие в множеството показани сюжетни линии. А и боя между целия личен състав на Нокътя и Калам Мекхар беше излишно повторение на събития от втория том.
Стана ми забавно - толкова време не успях да се сетя кой е пърообраза на Карса Орлонг, чак при идиотското зарязване на оръжието при схватката с късоопашатия К'Чаин Че'Малле се сетих - добрия стар Конан, все същия упорит, своенравен и честолюбив кучи син.
Малко ме подразни пожара в Ю'гатан - зехтина се взривяваше и гореше съвсем като бензин. Май Ериксън е трябвало да си купи една бутилка от супермаркета и да се пробва да я подпали. Походът на оцелелите през пустинята, за да се появят Ловците на кости повтаряше прекалено създаването на Подпалвачите на мостове, за да ми хареса. Все пак натрапването на идеята, че живота е колело и всичко се повтаря е от поредицата на Джордан.
Откривам, че морантските муниции започват да ме дразнят - как пък само и единствено малазанската армия ги има, при целия бунт в Седемте града, измяната на Корболо Дом и Убийците на псета, избитите изненадващо гарнизони - и все пак нищо не попадна в ръцете на враговете на империята. Освен това експлозивите дават основа за сформиране на сапьорни отряди като Мостоваците и Ловците на кости, но пък развалят "класическите" фентъзи битки в стил меч&магия. Сапьорите пък са твърдоглави, гадни и изобретателни - много ми напомнят за моя клас в механото.
Единствената изненада за мен беше завръщането на Гъноуз Паран на служба, само че май нито той, нито Войнството ще служат повече на Империята.

Харесах:
Надути в самозаблуда.
***
Не е "опознай врага си". това е опростенческо и лековато. Не, правилото е "опознай враговете си". Тук е голямата разлика, Апсалар, защото един от твоите врагове може да се окаже лицето в сребърното огледало.
***
Не е право, но кога ли е било право. Не е право, казвам, но е по-добре от най-лошото, а аз най-лошото го помня.
***
Хората на неговата възраст не стигаха до неговата възраст, особено ако паднат заради някакъв глупав план като този.
***
Не би се изненадала, ако всички богове са аспекти на един бог и цялата тази борба е просто доказателство, че този единствен бог е побъркан.
***
Ние си имаме пениси, в края на краищата. На кого му трябват думи, когато си има пенис?
***
Какво му е сбъркано на света? Попиташ някой мъж и той ще ти рече: "Не ме питай". Попиташ жена и ще си умрял от старост, преди да е свършила.
***
Тъп и упорит - много неприятно съчетание.
***
Дисциплината е най-могъщото оръжие срещу самонадяността.
***
Освен това не съм ги обучавал всичките. Само повечето.
***
Имаше стара поговорка: нищо не е хладнолръвието в ръцете на наемен убиец пред яростта на професионален войник.

1 коментар:

  1. Ъхм... тоя превод наистина ме спъва.

    Ще се четат на английски, няма как.

    ОтговорИзтриване