неделя, април 05, 2009

Всяко мъртво нещо

Автор: Джон Конъли
Издател: Прозорец
Година: 2000

Андрея Илиев позна - книгата ми хареса и то много. Съдържа нещо от злокобния стил на Томас Харис от "Черна неделя", "Червения дракон" и "Мълчанието на агнетата", както и добрата смес от загадка и трилър в ранните книги за Алекс Крос на Джеймс Патерсън.
Всъщност книгата се състои от две самостоятелни истории за разследвания на Чарли Паркър. Първата е по-слабата, неритмично се редуват напрегнати увлекателни моменти със скучни до заспиване пасажи. Втората част - издирването и сблъсъка между Чарли Паркър и Пътника е поне класа отгоре.
Малко може би ме поразочарова, че в първата история бързо открих слабото място в първоначалната теория, а оттам и се насочих правилно към истината (серийни убици - мъж и жена, отвличат, изтезават, изнасилват и убиват деца; пъровначално заподозрения мъж е безобиден хомосексуалист и е доказано невинен - оттам беше лесно). Във втората история още по средата си имах списък от 2-3 възможни имена и в края на книгата развръзката по кодекса на трилърите не можа да ме изненада.
Джон Конъли е много добър разказвач - цялото действие е оформено в бруталния стил на роман noire, като в историята за преследване на серийни убийци майсторски бяха вплетени епизоди с участието на старата италианска мафия в Ню Йорк (всичко беше издържано в стила на "Кръстника") и на сблъсък между безогледно брутални банди в Луизиана (с особено зрелищна престрелка в гробище и нощно нападение над бандитско имение), като същевременно фокуса си оставаше неизменно върху Чарли Паркър и неговия опит да извоюва изкупление от самия себе си.
Ще се изкуша да наруша първоначалния си план и без пауза да продължа с "Дарк холоу", само се надявам да не получа разочарование/пренасищане както със серията за Алекс Крос на Джеймс Патерсън.

Харесах:
Накрая всеки от нас остава сам срещу останалите.
***
Ако мъртвите можеха да говорят, щяха да ни кажат да чукаме повечко приживе, защото после е късно.
***
Абе ти си прекалено остроумен за човек, който чука психоложка. Защо просто не си плащаш 80 зелени на час, както всички останали?

2 коментара:

  1. АХАХАХХАХАХАХА, последния цитат *ROCK*
    *ROFL*
    *ROFL*
    *ROFL*

    Жалко, че забраниха Онази Тема *ROFL*

    ОтговорИзтриване
  2. Хм, не бях го поглеждал от ТОЗИ ъгъл. ;-)

    ОтговорИзтриване