неделя, юни 05, 2011

Птичарят

Автор: Мо Хейдър
Издател: ИнфоДАР
Година: 2006

Малко случайно се сдобих с тази книга. От години подминавам романите на Хейдър, защото не харесвам опитите на англичаните да пишат трилъри, подобни на американските.
Не съм бил прав. Романът е хубав - действието засмука вниманието ми, макар че фабулата не беше особено различна от обичайното. Всичко беше в разказът - безкрайно достоверно звучащ, обикновената обстановка и реалистично изглеждащи персонажи.
Фабулата е от стандарните - прехвърлил 30-те детектив със собствени демони и омотан личен живот участва в разследването на няколко убийства и осакатявания на проституки. Всичко се върти в един кварал на Лондон - Гринич и както често става в живота, полицаите почти през цялото време са на 2 въпроса от решението на случая, но просто не знаят кои са въпросите или на кого да ги зададат.
Малко съм в дилема - да се снабдя ли и с другите книги на автора веднага, или да поизчакам, най-малко за да запазя доброто си мение за него.

1 коментар:

  1. Търся "Токио" на същата авторка. По принцип истории за серийни убийци ми харесват много, а във въпросната книга става дума за масовите убийства в Нанкин, извършени от японските окупатори в края на 30-те... най- вероятно ще е някоя бруталия ;)

    ОтговорИзтриване