неделя, април 08, 2012

Черен лед

Автор: Дъглас Престън, Линкълн Чайлд
Издател: Коала
Година: 2001

Прочетох книгата основно, защото бях адски впечатлен от фирмата Ефективни Инженерни Решения на Ели Глин, която измъкна агент Пендъргаст от строгоохраняван от затвор. Още от първата среща с ЕИР в "Сърцето на Луцифер" разбрах, че искам да работя там (не че съм им на нивото).
Инженерната организация на бившия рейнджър Ели Глин се занимава с проекти, които никой друг не би желал да захване - било заради технически трудности, било заради политически проблеми или просто защото са откровенно незаконни.
Тук са наети от мултимилиардер, за да изкопаят и транспортират най-големия метеорит, откриван някога. Е, има маалки проблеми: паднал е на чилийски остров на юг от нос Хорн (климата е ужасен, ветровете - още повече), не е проучван и има само предварителни оценки за масата му, чилийските власти не осведомени каква точно руда ще копаят и е върос на време да започнат проблемите.
Както може и да се оаква - цялата операция тръгва криво и само преподигуряването с минимум 100% ресурси успява да я спаси от бърз провал. Отделно метеорита не прилича на нищо познато до момента: огромното тегло означа материал с непозната до сега плътност, поставяща го далеч след всички познати тежки метали (и за разлика от тях - стабилен); свойствата също са необикновенни - свръхпроводник в нормална температура, свръхтвърд, а като за капак - огромен капацитет на електрически кондензатор, освобождаващ невероятно мощен разряд при контакт със солена вода.
За да е пълна кашата се намесва и един стар чилийски разрушител, командван от заточен на края на света офицер, на който вече не му пука за последствията и атова действа изцяло по собствените си разбирания за дъг и чест.
И се започна едно надпреварване с врмето, с техническите проблеми, с човешките грешки, с морските бури...
3/4 от романът е чудесен, по нещо ми напомни и за "Крайцерът "Юлисис" . Обаче краят беше изсмукан от пръсите на авторите и свали много от нивото на историята.

Харесах:
Ние сме инженерна фирма, не ни занимава моралния статус на клиента.
***
Няма непрдвидими хора... Има само хора, които не разбираме.

3 коментара:

  1. Здравей, би ли ми драснал един мейл, имам едно предложение към теб, което може би ще ти допадне? :)

    ОтговорИзтриване
  2. някой дали би ми я продал? само тази ми липсва за колекцията от всички книги на д. престън и л. чайлд

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще си позволя да направя няколко забележки:
      1) като пускаш обява за закупуване е хубаво да оставяш координати за обратна връзка
      2) под заглавието има едно изречение, което би трябвало да те ориентира, че този твой пост е не много уместен
      3) преценявай какво, къде и как пишеш
      Успех в търсенето

      Изтриване