вторник, септември 11, 2012

МеждуСвят

Автор: Нийл Геймън; Майкъл Рийвс
Издател: Pro book
Година: 2012

Много лека и приятна за четене книга!
Едно обикновено момче в забутан американски град се оказва Бродещ сред различните версии на световете. За по интересно - практически единствения Бродещ. Ако не се броят безбройното количество други негови версии сред безбройните светове. А в двата края на Алти-лентата (възможните светове, където Земята и човечеството съществуват) има две крайно противоположни по възгледи и абсолютно еднакви по характер империи, опитващи се да превземат световете - технологичните Бинарни и магическите МАГ. И двете фракции ловуват Бродещи, за да използват техните умения за предвижване сред световете. А по средата е МеждуСвят - база/убежище за Бродещите, откъдето те се намесват, за да поддържат баланса наука/магия и да възпрепятстват Бинарните и МАГ. Естествено - приключенията започват още от първите страници и следват най-добрите традиции: бягство, обучение, провал, изкупление, победа, повишение.
Принципно книгата звучи като приятна детска версия на"вселените на Правдивия" на Сомтоу.
За мен има само един проблем - това не е Геймън, с който аз съм харесвам, оптимистичните лековати историйки не са в неговия стил.

Харесах:
Понякога войната е нужна, за да ни научи да ценим мира и разберем истинската стойност на дипломацията в предотвратяването на война.
***
надеждата не плаща дивиденти
***
Квантовата математика има нужда от гледна точка, иначе не работи.. Само се опитай да запомниш не бъркаш съзнанието с егото. Това са две напълно различни неща - и от тях заменимо е именно егото.
***
със съзнанието си отворих вратата към лудостта и в индийска нишка навлязохме вътре
***
може и да го наричат другояче, но отрядът за разстрел под друго име пак си остава група мъже с насочени към теб пушки

1 коментар:

  1. Да, прав си! Лека и приятна за четене, но като за книга на Геймън доста ме разочарова...

    ОтговорИзтриване