неделя, август 10, 2014

Смъртоносна опасност

Автор: Джим Бъчър
Издател: Колибри
Година: 2014

Изненадан съм. Много харесах книгата.
Хари Дрезден се е сдобил с приятел и съюзник - Майкъл Карпентър, съвременен Рицар на кръста, носещ един от 3-те Меча, в които са вложени пироните от кръста на Исус (или поне приносителя вярва в това с цялата си душа, което също си е сериозна сила). Двамата се носят из Чикаго, помитайки всяка свръх естествена заплаха - от черен магьосник насред ритуално призоваване на демон, до превъртяло привидение в родилно отделение. Този път обаче някой/нещо се е захванало да създаде сериозен пробив между този свят и Небивалото, така че призраците са все по-силни. И все по-прицелени в Хари и Майкъл. Както и във всички, които обичат и на които държат. На сцената се появява и кръстницата на Хари - могъща представителка на народа Ший (феите), която иска да получи Хари за свой роб. Интригата беше добре завъртяна и Хари се набута право в организираната засада: церемонията по въвеждането в сан на местната водачка на вампирите. Тук вече нещата понавлязоха в обичайното клише - смес от измами, контра-измами, предателства, коварство и егоизъм позволиха на Хари и основните му съюзници да се измъкнат. И пак по правилата на жанра бе организирана безнадеждна спасителна експедиция, която въпреки вложеното старание се провали напълно. Развръзка по правилата на жанра: лошите празнуват и ближат рани, докато оставените без надзор добри се реорганизират, за да направят обрат в действието и да победят на косъм.
Епилог: явно капанът срещу Хари Дрезден е бил само фрагмент от по-голям план на вампирите за атака срещу магьосниците от Белия съвет. Историята приключи в началото на война, заради която на Хари явно ще му се разминат нарушенията на правилата - винаги има нужда от попълнение на штрафбата.

Харесах:
Това е уязвимото ми място - широкият една миля и два пъти по-дълбок процеп от галантност в бронята ми.
***
Тя прие целувката с нежната търпимост на комодски дракон.
***
в една четиринайсеткилограмова котка има много щастие
***
Много бързо се научавате да не правите грешки, когато има добра причина да го избягвате.
***
не беше висока, но фигурата ѝ беше изваяна по начин, какъвто можете да видите само в еротичните списания и в неприличните си сънища
***
Извивката на устните ѝ даваше обещания за нещо, което сигурно е незаконно и опасно за вас, от типа, за който предупреждава Министерството на здравеопазването, но въпреки това ви се иска да го вършите отново и отново.
***
Заклевам се в собствената си ослепителна външност и шеметно его, че не ви лъжа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар