сряда, юни 30, 2010

Поглед в бъдещето

Автор: Робърт Сойер
Издател: Весела Люцканова
Година: 2010

Много харесах книгата. Отлична комбинация от физика, криминална интрига, футуризъм и житейска проза.
Основната интрига е базирана върху експеримент с Големмия адронен колайдер в ЦЕРН, дал неочакван страничен ефект - запраща съзнанията на хората 21 години напред в бъдещето за по-малко от 2 минути. Оттам натък се започва - физични хипотези и експерименти, лични драми и лавина от последствия. Сойер е твърд привърженик на свободната воля и недетерминираото развитие, макар че и за това си има солидно обясненние в книгата.
Направи впечатление, че през 1999 Сойер си е представял книжарниците 10 години напред в бъдещето като места, в които 50% от площа е за наличности от бестселъри, а в другата половина има по 1 бройка от книга - за проба, а ако клиента си я поръча, отива да изпие кафе докато му я разпечатат и подвържат. Звучи хубаво, но в наше време по-скоро електронните четци ще изместят печатните и аудио книги.
Много добра книга ще се пробвам и със сериала по нея.

Харесах:
Значи казвате, че време-пространството е като група филмови кадри, наредени един върху друг и "сега" е светещия в момента кадър?
***
-...какъв е смисълът  на случващото се, ако всичко вече е предопределено?
-Какъв е смисълът да четеш роман, чийто край вече е написан?
***
Господи, чувствам се пренебрегнат. Сякаш всички други на Земята са видели кораб на извънземните, докато аз съм бил в тоалетната.

1 коментар:

  1. Преди време ми попадна "Терминален експеримент" и да си призная, въобще не ме грабна и я захвърлих. Но от резюмето тази ми изглежда доста по-интересна. Намирам малко прилики между Сойер и Танатонавтите на Вербер. Малки са, но доста сходно пишат. Ще я потърся да я прегледам

    ОтговорИзтриване