неделя, август 15, 2010

Списъкът на седемте

Автор: Марк Фрост
Издател: Бард
Година: 1995

Приятна книга.
Авторът се е вдъхновил от историите за Шерлок Холмс и д-р Уотсън, и е създал роман, в който главен герой е доктор Арър Конан Дойл, а действието е много подобно на оригиналните истории, само че кръстосани с мотиви и атмосфера като от Лъвкрафт. Беше забавно - тук доктора не е страничен наблюдател и регистратор на на гениалните прозрения на партньора си, а е почти равен по наблюдателност, макар и отстъпващ  му по ерудиция.
Тандемът от бедния шотландски лекар и тайнстения гениален детектив Джек Спаркс се намесва в една свръхестествена конспирация, в която група богатши със страст  към окултното се опитват да върнат в нашия свят същество, известно като Луцифер. Водачът на групата е брат на Спаркс и откровен аналог на професор Мориарти, поне равностоен и напълно безмилостен противник. След много гоненици, маскаради, битки със зомбита и измами лошите са долу-горе победени (повечето загиват или поне така изглежда). Във финалния сблъсък двамата братя падат във водопад и сякаш това е краят (е, челите Артър конан Дойл знаят кой ще се завърне), а доктора се заклева лично пред кралица Виктория да пази в тайна цялата история. Все пак намира пролука в обещанието и се захваща да пише роман за своя вече покоен гениален другар и тяхната битка със злото.
Забавни бяха вметките в романа - имаше обяснение кой е Джек Изкормвача и защо убива, като епизодичен герой се появява Брам Стоукър, а на последната страница - едно бебе с необикновени очи на име Адолф (мързи ме да ровя, но ако не бъркам има несъответствие с реалната история).
Добра е за четене, макар че има какво да се желае.

Харесах:
лишен от суетност, но способен да се почувства неудобно, когато ограничените средства му налагаха да се изправи със замърсена яка пред по-добре облечени от него
***
Когато предлагат да ти отворят прозорец към другия свят, трябва да си готов да пожертваш няколко тухли.

***
изразяваш с епиграматична прецизност фундаменталната трагедия на съвременния човек
***
всеки автор с някакви претенции трябва да посреща с достойнство критиката
***
Никога не задавам въпроси, ако не искам да знам отговора им.
***
ако човек  с вярната идея срещне човек с необходимите пари, те заедно могат да променят света
***
Великите пирамиди не са построени от комитети, а от фараони

3 коментара:

  1. Ако искаш да прочетеше истински Артър Конан Дойл в света на Лъвкрафт - препоръчвам разказа на Нийл Геймън "Етюд в изумрудено". За предпочитане версията в алманах "Фантастика 2008", а не тази в сборника на Геймън "Чупливи неща". Просто тази в алманаха е преведена далеч по-кадърно.

    ОтговорИзтриване
  2. Чел съм го, както и целия сборник. Нийл Геймън е достатъчно смахнат само по себе си, за да има нужда да наподобява някого.
    Иначе книгата на Фрост ми напомня и за други произведения - примерно поредицата на Марион Зимър Брадли за Светлината или пък комикс-поредицата за Хелбой.

    ОтговорИзтриване
  3. Откъде да си намеря книгата??? Имам втората част "Шестимата месии", но си мисля, че няма да й се насладя така, както ако преди това това прочета "Списъка..." :(((

    ОтговорИзтриване