сряда, юни 22, 2011

Академик невиждан

Автор: Тери Пратчет

Организиранитя футбол стигна до Анкх-Морпорк. Под патронажа на магьосниците от Университета, под манипулациите на Патриция, под вбесения поглед на Сам Ваймс и на фона на местен вариант на Ромео и Жулиета.
Пратчет продължава да говори по своя си начин - забавно и на много нива. Говори на обичайните си теми - правото на личностно достойнство, правото на личен избор, правото на обществото да бъде закриляно от собствената си глупост.
Тандемът Муструм Ридкъли - Пондър Стибънс получи поредното си предизвикателствно: вместо да спасява света, да организира футболен отбор. По новите правила на играта - кото дори не са тествани на полето. Резултатът е потресаващ - Ринсуинд в ролята на скоростно крило, Библиотекаря като вратар, новопоявили се персонажи на неочаквани позиции. Противникът - сборната формация от лумпени Анкх-Морпорк Юнайтед дава всичко от себе си и си получава заслуженото. Дори нямам намерение да проверявам от кой тим е Пратчет, ясно е от кой не е. :-)
Все по-озадачен съм за първообраза на Юбервалд. В началото бях убеден, че са Балканите - древно място с множество мръсни тайни под килима и камари скелети в гардеробите. От друга страна - заигравките с немския сочат друга посока. Сега се споменава мимоходом за Мрачната империя на Злото - подметнатите описания едновременно биха могли да се отнасят и за Третия райх, и за болшевишкия СССР. Във всеки случай - безкрайно интересно място, където философия и наука са преплетени с насилие и тирания от стария модел, а расите са повече от бълхите по Гаспод.
Хавлок Ветинари е все по-интересен - колкото повече страници заема, толкова повече прилича на истински човек. Тук дори успя да се напие или поне така изглеждаше. Любопитно - дали някога е имало или ще има личност, използваща абсолютната си власт за да подтикне поданиците си към по-добър живот, место да ги завлачи към светлото бъдеще под строй и дулата на конвоя, с повечко кръв за намаляване на триенето.
Някак почти незабелязано в Света на Диска се промъкна и света на модата, супермоделите и лайфсталните парцали за отрудени домакини с розови романи под леглото. И тук е казано каквото има да се каже, а да го разбира който може.
Преводът на де Цървул отново е на висота, особено като се има предвид, че е става дума за доброволен и  безвъзмезден труд. На "Вузев" изданието проссто ще го прибавя към предните на рафта, когато излезе - с обичайния напоследък темп ще е най-рано през 2012. Лошото е, че май само "Шапка небе" ми остава в резерва. Още по-лошото е, че Пратчет си отива по един И по друг начин. :-(

Харесах:
Би умряла, ако някой разбереше, или по-вероятно този някой би умрял, ако тя разбереше, че е разбрал.
***
Добре известен факт е, че във всяка една оргнизация ако искаш нещо да се свърши, трябва да го възложиш на някой и без това много зает.
***
Удивително е, помисли си той, как хората са склонни да спорят срещу цифри без по-добро основание от "трябва да има някаква грешка".
***
на наковалнята нама много файда от деликатността
***
Покани го незабавно след обичайното протакане.
***
той се спря не на цялата истина, а по-скоро на нищо друго освен истината, което премахваше нуждата от честност
***
Хората, които не знаеха дълги думи, бяха склонни да стават подозрителни спрямо хора, които ги знаят.
***
Разумността е просто по-излъскан вариант на тъпотата. По-добре опитайте с интелект.
***
Кариерите бяха за хора, които не можеха да се задържат на една работа.
***
не нормални сметки, а от онези заврънкулестите, гъчканите с букви
***
пиянството носи равенство на човечеството
***
"Некромантите го правят цяла нощ."
***
демокрация на разсъдливи и добронамерени, но не особено умни хора, чието образование никога не е включвало нито една книга, но за сметка на това е включвало множество други хора
***
Той позволи на хората да правят каквото си искат, при условие, че правят каквото той иска.
***
Думата "мир" обикновено се определя като период на почивка и превъоръжаване преди следващата война.
***
Много съм привързан към пръстите си и предпочитам те да си останат все така привързани към мен.

9 коментара:

  1. Юбервалд според мен е някакъв вариант на Източна Германия, т.е. ГДР. Но от името ми се струва, че е представил немците. :)

    Според мен Пратчет добре е представил цялата поп-култура - глуповати футболисти, които се влщбват заедно с още по-глупавички интересуващи се от мода красавици.

    Аз още не съм я довършил де, но благодаря за ревюто :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря!
    А аз не съм я почнал. Откакто е преведена, мина предпечат, успях да я разпечатам и имам готовата корица, но така и не стига до печатницата за подвързване. И затова и не я почвам. А и може би заради факта, че след това ще има чакане за "Ковач на зима" - предпочитам да го изчакам сега и после да имам готова книга. Така чакането е по лесно.
    Не разбрах за "Шапка"-та и резерва?

    ОтговорИзтриване
  3. "Шапката" я има също в любителски превод.

    ОтговорИзтриване
  4. О, да. Аз няма как да не знам. Не разбрах само защо е в резерва.

    ОтговорИзтриване
  5. Вижте сега, ако търсите точна аналогия, отговорът е Австрийската империя. До 1807 година тя носи названието и Свещена Римска империя, но Наполеон разубеждава тогавашния владетел и той се отказва от тази безсмислена претенция. Втора следа е Шибънската философска школа, която отговаря на Виенската такава. Да не забравяме, че Трансилвания е част от Австро-Унгарската империя, докато Румъния не взима своя пай след ПСВ. Вие си мислете кои в империята са джуджета, вампири и върколаци, като имате право на избор между чехи, унгарци и австрийци, стига изобщо да е правено разграничение на този принцип. :)

    ОтговорИзтриване
  6. @morrt
    Напоследък имам недостиг от хубави книги, нещо се оптлеснаха в издаването на ширпотреба. Пазя си "шапката" за следващия път, когато много ми се дочете нещо добро.

    @gost
    Благодаря, имаш право. Австрийската империя наистина отговаря от първяата половина ан XIX-ти век най-много на описанието.

    ОтговорИзтриване
  7. @ Kopo
    Знам точно за какво говориш. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Копозавре, страхотно ревю! Казах ти аз, че трябва да спреш с трилърчетата ;)

    алвин

    ОтговорИзтриване
  9. Доньо, аз в момента пак дъвча трилър, или поне нещо трилъроподобно - "Клара и сянката". Мноого рунтава история.

    ОтговорИзтриване