петък, март 23, 2012

Мъжете, които мразеха жените

Автор: Стиг Ларшон
Издател: Колибри
Година: 2009

Подходих с големи очаквания към книгата, заради многобройните положителни отзиви за филмите (и шведските, и американския римейк на първия). Това е и основната причина да чуствам до някъде разочарован от романа.
Идеята дава предпоставк за нещо интересно: журналиста Микаел "Кале" Блумквист е осъден за клевета, тъй като не успява да представи доказателства за скандална статия, обвиняваща финансов магнат в трафик на оръжие за войните в бивша Югославия. В опит да спаси своя независим разследващ вестник "Милениум" той се оттегля в дълбоката провинция, приемайки предложението на оттеглил се индустриалец да разследва изчезването/убийството на племенницата му преди 37 години. След сравнително мудноначало историята започва да набира скорост след средата на книгата. Анализ на новосъбрани снимки сочи, че изчезналата племенница се е изплашила от някого, а в гората някой стреля по Блумквист и за малко не успява да му пръсне мозъка. Пробив в разследването е декодирането чрез Стария завет в Библията на записка в стар дневник, водеща към убийство в средата на миналия век. Тук се включи и интересния образ вкнигата - самоизключилата се от социума Лисбет Саландер (водят я под опека на държавно назначен адвокат; пребивавала е в психиатрии, но не е ясно дори колко и дали е увредена). Младото момиче има странен външен вид (всъщност от моя гледна точка - не чак толкова странен), асоциално поведение и дарба за изравяне на информация (комбинация от фотографска памет, остър разум и хакерски умения на световно ниво). Включвайки се като помощник на Блумквист тя успява да изрови още убийства, имащи връзка със Стария завет, а в последствие и да свърже убийствата с член на фамилията на индустриалеца. Тук вече събитията се отплеснаха от детективска история в трилър - серийни убийства, тайно леговище, измъквания на косъм и т.н. атрибути на стандартната история. Изненадата беше само в нетрадиционния "щастлив край" на разследването. Другата изненада беше набързо развъртяния мач-реванш с финансовия магнат: хакнатия личен лаптоп и небрежното отношение към силно компрометиращи данни дадоха в ръцете на Блумквист камари от информация за подсъдни манипулации и незаконни сделки по цял свят. Краят беше бърз, особено след като Саландер опразни всички сметки на магната, а колумбийските наркотрафиканти загубиха солидни суми.
Стилът на разказване на  Ларшон е много приятен, историята като цяло е логично построена. Разбира се, има го заличтането по "хакерството" - анонимното братство от гениалните асоциални чешити, които могат да пробият всяка защита и да получат всяка информация, стига да е на компютър в Мрежата. Нелогична за мен беше само личната връзка на Блумквист и Саландер, особено прерастването в любов при Лисбет. Просто образите не си пасват.
Историята не е лоша, но не е чак толкова грабваща, за да захапя веднага следващата книга. Все пак мисля първо да изчета книгите, а после да гледам филмите.

Отклонение: Това е първата книга, ковто си купих от магазина на М-тел. Ако ще продължавам, ще трябва да намеря начин за сваляне на DRM защити, за да мога да качвам книгите на Киндъла, четенето от екрана на телефона ме дразни, а и софтуера не ми е чак толкова удобен. Другият вариант е нов четец, което също си е решение.

Харесах:
Саландер се вписваше в цялата картина точно колкото трактор на изложение за лодки
***
Никога не се бе смятал за творец, но знаеше, че е дяволски добър дизайнер.
***
роднинската връзка не е гаранция за обич
***
След това времето се оправи и температурие се качиха ди приятните минус десет градуса.
***
импулсивните действия водеха до усложнения, а усложненията от своя страна - до неприятни последици
***
информационен наркоман с доста либерални разбирания по отношение на етика и морал
***
Борсата е нещо съвсем различно. При нея не става дума за икономика или за производство на стоки и предлагане на услуги, а за чиста проба фантазьорство, при което някой на всеки час решава, че едно или друго предприятие се оценява на еди-колко си милиларда повече или по-малко. Това няма общо с действителността или с шведската икономика.

5 коментара:

  1. Начини за сваляне на ДРМ дал Бог. Повечето са платени, но има и достатъчно свободни. Аз самият имам две-три програми, като използвам една, когато другата не проработи правилно.
    При мен започна заради Хеликон. :)
    Пиши, ако не успееш да ги намериш или те мързи. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да си призная - с Phyton не се справих. :(
      Съвети приемам с благодарност. :)

      Изтриване
    2. Пиши ми:
      gost.mylib@gmail.com

      Изтриване
  2. Аз като я прочетох бях изненадан, че е добила чак такава популярност при положение че е доста мудна. А и последните 100 страници, където беше развръзката с Венестрьом ми бяха досадни. Втората книга обаче е в пъти по- добра, а и се разбира доста повечето за миналото на Саландер.

    ОтговорИзтриване
  3. Първата ме накефи, но наистина не беше "уааууууу". Но когато втората задълбочи нещата - те са много, много по-яки, вече чаках третата с дивашко нетърпение, а тя е вече черешката на тортата. Затова винаги препоръчвам цялата трилогия като една обща сплав :)

    ОтговорИзтриване