вторник, април 13, 2010

Куца съдба

Автор: Аркадий и Борис Стругацки
Издател: ИнфоДАР
Година: 2006

Явно ще трябва да поотрасна още, за да почна да проумявам какво казват братя Стругацки. Както в "Охлюв по склона" и "Обреченния град" през цялото време имах усещане за Нещо на ръба на грокването, но пак ми убягна.

Иначе темата са я разисквали и в други книги - какъв би бил следващия стадий на човешката еволюция, кой и как би влязъл в него. Разбира се, ако това е била темата, а не просто това, което съм разбрал аз.
Действието се развива на фона на сатиричен очерк на живота на съветските писатели, удобно скатани в своя свят н клубове, ресторанти, почивни станции, хонорари и дребни ежби, а във второто направление - в свят на авторитарна диктатура, много напомняща за времента след Сталин и преди Брежнев. Малко стресиращо е колко точно братята са описвали един хипотетичен Президент - баща на народа, сторонник на националното, бащица на обществото (всички прилики с Путин явно са случайни, книгата е писана почти 20 години по-рано), Нали?

Харесах:
Против кого другарувате?
***
За бъдещето не се говори, бъдещето се прави... Един умен човек е казал, че бъдещето не бива да се предвижда, но може да се създаде.
***
Да разказваш за коняче е също толкова безсмислено и противоестествено занимание като да описваш с думи красотата на музиката.
***
Странна застиналост на чертите - да се чудиш дали е замисъл на голям майстор, или просто безсилие на занаятчия.
***
не може да се унищожи жестокост с жестокост
***
хубавото е винаги хубаво, а лошото е невинаги лошо
***
...помислете какво можете да дадете на децата... Вие сте ги родили на този свят и ги осакатявате по свой образ и подобие.
***
вълчицата казва на своите вълчета: "Хапете като мен", и това е достатъчно, и зайката учи своите зайчета: "Офейквайте като мен", но човек учи детето си: "Мисли като мен", а това вече е престъпленние
***
Накратко, от гледна точка на обикновените хора емоционалната сферана суперчовека би изглеждала като патология.
***
Животът е болест на материята, а мисленето - болест на живота.
***
в нашия свят се слчват само калпави чудеса

Няма коментари:

Публикуване на коментар