събота, април 24, 2010

Завладей българите!

Автор:  Адриан Лазаровски
Издател:  Издателска група "България"
Година:  2009

Авторското пожелание към мен е за много усмивки - удачно, четох и се хилих като тиква по Хелуин.
Адриан със сигурност се е забавлявал здраво - книгата е натъпкана с шегички на тема Лъвкрафт, Стивън Кинг, метъл-групи, подземни босове, риалити-недоразумения, чалгари, бръмчилки и какви ли още не субекти от родния пейзаж.
Темата си е като от свестен фейлетон - погрешка космически нашественици (тип западнали комунистически деятели, кръстосани с писанията на Лъвкрафт) изчисляват, че държавата Великобългария доминира на нашата планета и респективно - най-прекият път за завладяването на Земята е като покорят българите. После е ясно - кацайки в съвременна България се сблъскват челно с родната реалност и от тук се започват отчаяните им напъни как да използват неловката ситуация, за да успеят все пак с мисията си. Индиректно пътищата им се пресичат непрекъснато с босовете на родния подземен свят Щърбан Щангата, Ристю Респивакса, Пацо Парцуцата и Рачо Рапана и техните верни мутри (все пак имам проблем - много бъркам Ристю Респивакса и Рачо Рапона, както и Лальо Ламарината с Литю Лайнера). Останалото е здрава гавра.
Силно подозирам, че нито една уважаваща се феминистка активистка няма да одобри тази книга. Което си е още един плюс, разбира се.
Много се хилих и на вметката за верните и внимателни читателки Робиня Локслева и Йоана Владимирова, а май с едно обаждане на стената на автора си "заработих" подобна чест в продължението.


П.П.
Чалга-текстовете на Литю Лайнера са покъртителни, Адриан или заработва яки кинти в тоя бранш под псевдоним, или не осребрява таланта си. :-)

Харесах:
Почвата на душата му бе разровена, преобърната и изорана, семената на психическите травми бяха засети и покълваха, протягайки гнусните си филизи към най-съкровените кътчета на съществото му...
***
Както казват българите, битото си е бито, а прочетеното - прочетено.
***
Може да сме злобни, може да сме прости,
ама я ни го кажеле, додем ли на гости!
***
Положението стигна даже до там, че останалите страни-членки на Европейския съюз сериозно обмислят дали да не заменят смъртното наказание с екстрадиране в България...
***
той никога не боледуваше и никога не настиваше... ала това не означаваше, че не му е студено
***
ние сме мафиоти, а не пладнешки разбойници

Няма коментари:

Публикуване на коментар