понеделник, май 09, 2011

Третият или Реквием за един убиец

Автор: Никол Данева
Издател: Захарий Стоянов, УИ "Св. Климент Охридски"
Година: 2006

Попаднах някъде на добра рецензия за авторката, а библиографията и изглежда обещаващо поне откъм анотации. Престраших се да пробвам и аз. Останах със смесени чувства.
Разказът е много добър - над половината се изчита на един дъх. Обаче последната 1/3, където би трябвало да е и най-интересно (все пак е развръзката, макар че убиецът е ясен почти от началото), някак се срива. Целият роман е изграден като почти солипсистка фантазия на момиче, изпаднало в екстремна ситуация (сестра-близначка в кома, сериен убиец сред най-близките познати, едновременно я свалят няколко привлекателни мъже), в края се натрапват два зле оформени мъжки образи, които да разиграят сценката Добрият срещу Лошият. При това дори и клишетата не са добре използвани.
Като цяло - не е съвсем зле, особено ако е дебют, но има много за шлайфане - диалозите, развитието на фабулата, опитите за изграждане на криминална интрига.
Може би някой път ще се престраша да пробвям и от следващите истории за близначките Мария и Магдалена (според анотациите там вече се минава съвсем в езотерично-окултната зона).

Харесах:
Той знаеше, че е умен, стараеше се да бъде добър и отчаяно искаше да е смел.
***
стръвната страст да притежава нещо, което не може да има
***
Миналото е вече само спомен, а бъдещето е вероятна хипотеза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар