понеделник, юли 23, 2012

Контролът

Автор: Виктор Суворов
Издател: Факел Експрес
Година: 1997

Резун създава един направо абсурден свят на сталинските "органи", извършващи чистка след чистка през '30-те. Постоянния терор, разстрелите, проверките и контролите са предадени почти като епизоди от компютърна игра - всеки следващ куест е по-завързан от предходния.
Никога не съм срещал намек за отделна тайна служба, подчинена лично на Сталин и несвързана с официалните органи на НКВД или РККА. От друга страна - има хляб в идеята, Сталин в продължение на повече от 10 години избива едно след друго ръководствата на чекистите, успоредно с унищожаването на огромни маси поданици на Съветска Русия, а за противниците му сред болшевиките - да не говорим, така че отделна структура би била полезна.
Разбира се - става дума за роман, макар че Резун не се е удържал от възможността да представи хипотетичния секретен отдел като кръстоска на МИ-6 на Джеймс Бонд с "Лигата не необикновените джентълмени". Всички участници в него са повече от умни и корави, а факта, че самите те минават през месомелачката като жертви ги прави някак по-симпатични.
Всъщност Резун дори и масовите екзекуции представя по един такъв разумно-ефикасен начин. Докато тръснеш глава и се усетиш какво всъщност се върши...

Харесах:
Изобщо изтезание без вопли е несполучливо изтезание. Непълноценно. Като бира без пяна.
***
в гората за разстрели свирепства пролет
***
 Който държи съобщенията, той може да предава команди. Който предава командите, той командва парада.
***
При капитализма всеки си има своя паница, чиния или блюдо. Социализмът е общ казан е справедливо разпределение. При капитализма няма кой да разпределя. Затова капитализмът - това е свобода.
***
Всяка социална справедливост неизбежно поражда властта на онези, които осъществяват справедливостта. Справедливостта е субективна категория.
***
Беше дивен пролетен разстрел.
***
Но колко струва една вече оказана услуга?

Няма коментари:

Публикуване на коментар