петък, декември 12, 2014

Училищен надзор

Автор: Сергей Лукяненко & Аркадий Шушпанов
Издател: ИнфоДАР
Година: 2014

Това е Хогуортс, академията на Х-мен франчайз на Лукяненко в света на Дозорите. След "Ликът на Черната Палмира" отново има история, в страни от поредицата за Антон Городецки, разработвана с/от друг автор.
Инквизицията създава близо до  Санкт Петербург интернат за проблемни Различни деца. Светли и Тъмни учат заедно програма от обикновени човешки предмети и Различни дисциплини. 3-те повести са съсредоточени около група 7 нисши Тъмни и една Светла, с главно действащо лице възпитателя Дмитрий Дреер, някога нисш Светъл, после среден Инквизитор, после неутрален Висш, а накрая - човек, загрижен за децата повече отколкото за себе си.
Първата повест е зле - твърде много си личи залитането по Роулинг (даже е изрично подчертано). Втората повест вече отива в обичайното за Лукяненко - кой пази пазачите, кой е първия сред равните и кому да повериш нещо, което и на себе си не би поверил? Третата е най-драматично оплетената с опита да се подмени Светлината и Мрака с всеобща магическа неутралност и потенциалните проблеми от такава революционна промяна.
Като цяло - бива, особено на фона на последния Дозор. Винаги съм смятал, че светът на Дозорите е твърде интересен и си струва и други талантливи разказвачи да се пробват в него.

Харесах:
Само в наше време децата могат да си позволят да не порастват дълго време.
***
Просто сме били на вашето място, а вие още не сте били на нашето. 
***
Да ходиш на два крака не е толкова весело, колкото да подскачаш на един, затова пък е по-стабилно.
***
пълната свобода изисква и пълна отговорност

Няма коментари:

Публикуване на коментар