четвъртък, юни 25, 2009

Първородните

Автор: Артър Кларк & Стивън Бакстър
Издател: Бард
Година: 2008

Старата школа в действие - тежък стил, слаби образи, тромаво повествование и много наука (адски е забавно как се опитват да останат в рамките на разбираемото за "масовия читател", а същевременно ги тегли към публиката с поне един докторат по физика).
Струва си четенето най-малкото, защото очаквам част от описаните технологии да са в употреда преди 2050-та година. Особено космическите елеватори.
Отново се появяват типичните за късните произведения на Артър Кларк социо-политически прогнози, но са на много по-ниско ниво от "10-та по Рихтер", "Светлината на бъдния ден" и "Спусъкът".
Логиката в действията на Първородните доста куца според мен.
Пише, че е последната книга, но историята определено не завършва. Може би някой ден Бакстър отново ще се върне към нея.

Харесах:
Аномална геометрия, построена върху друго уравнение за пи.
***
Неизбран водач, син на водач. Мирише ми на династия.
***
имате повече мнения, отколкото сте

3 коментара:

  1. Ангеле, еваларка за определението - изпълни ми душата просто! "Старата школа в действие - тежък стил, слаби образи, тромаво повествование и много наука (адски е забавно как се опитват да останат в рамките на разбираемото за "масовия читател", а същевременно ги тегли към публиката с поне един докторат по физика)." Това ще си го принтна и сложа в рамка на бюрото, да си напомням всеки път вече ЗАЩО не мога да чета такива работи.

    ОтговорИзтриване
  2. Бранимире, аз харесвам този клас НАУЧНА фантастика, просто нивото на информацията далеч надхвърлямоите познания (а се самолаская с илюзията, че съм над средното ниво на информираност).

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам какво е моето ниво на информираност, но едно знам със сигурност - подобни писания вече са ми доста трудносмилаеми. Благодаря ти за ревюто - ще знам тази книга да НЕ я чета :-)

    ОтговорИзтриване