събота, юли 31, 2010

Дървто на еничаря

Автор: Джейсън Гудуин
Издател: Бард
Година: 2007

Тегаво ми вървеше книгата. Авторът едновремено е проучвал историята на Османската империя и същевременно с това се е плъзгал по повърхността.
По същество книгата е исторически криминален роман. Поредният велик детектив от миналото - евнухът Яшим, се щура в Истанбул през 1830, в опит да разреши едновременно няколко случая - отвличане и убийство на кадети от Новата гвардия, кражба и убийство в султанския харем. Авторът много сее старал да създаде колоритна обстановка и да опише разлагащата се Османска империя (преминала зенита на силата си и неспособна да се реформира, за да оцелее), за сметка на това главния герой изглежда на моменти полу-идиот. В крайна сметка точно както в компютърна игра детективът успява да говори с всички и да разкрие загадката, а в развръзката с един удар предотвратява: унищожаването на Истанбул; еничарско въстание; военен преврат; руска инвазия. Машалла!

Харесах:
Каквато и да е силата ви, ще бъдете смазани. Колкото и да сте лукави, ще бъдете заблудени. Каквато и гордост да притежавате, ще бъдете сломени и ще получите подобаващо наказание.

1 коментар: