понеделник, октомври 18, 2010

Малкия брат

Автор: Кори Доктороу
Издател: Бард
Година: 2010

За Кори Доктороу само бях чувал (благодарско, Фокс!), защото не чета английски. Ето че първата му книга на български попадна в ръцете ми. Започнах я сутринта и я приключих същия ден.
Да кажем, че съм ВПЕЧАТЛЕН.
По същество книгата е антиутопия, описваща как терористична атака в Сан Франциско се използва от федерланото правителство на САЩ и Службата за вътрешна сигурност като повод да окупират града и да въведат доста безсмислени мерки за всеобщо следене. Срещу тях се изправят тинейджъри, разполагащи с познания за комуникационните технологии и нежелание да бъдат "тухли в Стената".
По някакъв интересен начин Кори Доктороу си кореспондира със световете, съзадени от Върнар Виндж ("Краят на дъгата"), Артър Кларк ("Последната теорема", "Спусъкът", "10-та по Рихтер"), Ричард Морган ("Вариант 13", "Altered carbon") и същевременно през цялото време имах чувството, че отново чета "Луната е наставница сурова" на Хайнлайн. Май не малко съвременни автори виждат бъдещето в неособено розови тонове.
Притеснителното е, че повечето мерки за следене и контрол реално вече са достъпни и дори се прилагат, макар и в по-малки мащаби. От друга страна - винаги съм считал притесненията от това за неоснователни - подобно на бащата на главния герой считам, че огромната част от населението всъщност няма какво толкова да крие, отделно не вярвам, че която и да е държавна организация е в състояние да се справи с лавината информация, която ще я затрупа от тоталното следене. Макар че най-добрият вариант е никога да не се разбере всъщност какво може да стане. Властта по правило привлича хора с неособено здрав морал или психика, а абсолютната власт винаги води до пълно израждане на системата и срив след това. Цитатът от американската Конституция в книгата си е много верен - ако хората спрат да вярват на една управляваща система, то те я свалят и заменят с нова, а системата е безсилна да предотварати това.
Определно съм в очакване на още от Кори Доктороу, ще взема да поровя дали няма да се намери някой любителски превод на негови публикации.

П.П.
Ако и тук започнат да огранизират LARP-ове като описаните в книгата - ще се прежаля и аз да отида.

Харесах:

Не става въпрос за нещо срамно, а за нещо лично. За това, че животът принадлежи на теб.
***
Никога не подценявайте решимостта на хлапе с много свободно време и малко пари.
***
Ами ако ме удари гръм, докато ходя с чадър. Забранете чадърите! Борете се със заплахата от гръмотевици!
***
Независимите творци нямат проблем с пиратството, а с неизвестността. Никой не иска да ти открадне песните, ако не ги е чул.
***
Това беше толкова умно и шантаво, че на практика беше извратено.

5 коментара:

  1. хехе, радвам се :)

    Кори е много особен феномен. Супер начетен и индоктриниран фантаст. Постоянно се вре по конове, пише за Локус и т.н. с една дума - активист.

    Отделно от това е писател на пълен работен ден - т.е. вече само с това се издържа. Пише постоянно и издава често. В същото време всичките му произведения са достъпни за даунлоуд от сайта му, като с благословията му се появяват фенски преводи или конверсии в различни формати - при условие, че му пратят линка за да го хостне на сайта. (Преди време така се надух, че ме спомена покрай едно елементарно форматиране на текст едитнат от друг в бг - явно още тогава е имал фендъм. :))

    Не на последно място, човека е компютърджия и гледа да пише за това дето го интересува и, което разбира. Повечето му неща се падат малко фантастика на близкия прицел, дали по същата причина - не знам. Но готиното е точно това - оставят усещането за достоверност.


    Аз лично не съм чела още Little Brother, но ми е на радара определено. (Вероятно ще я чета на английски обаче). Предполагам, че ако се е продала добре, Бард ще издадат и For The Win - историята за китайските голд-фермери в онлайн игри. Иначе, това което ми хареса е Down And Out From The Magic Kingdom и When Sysadmins Ruled The World.

    Абе, Кори е як :) Не е велик, но е як.

    ОтговорИзтриване
  2. И аз се зарадвах като видях Малкия брат на български, макар още да не съм го чел.:) Ето тук може да видиш едно кратко негово разказче, което намирам за много симпатично.

    А Кори наистина се вре навсякъде, пише, издава, коментира. Слушах една аудиокнига, четена от него, в която всяка глава беше предшествана от 5 минути негови си размишления по темата. Явно му иде отвътре и не може да се сдържа.:)

    ОтговорИзтриване
  3. Чувал ли си за Щази. Мисля, че на тях им се е случило нещо подобно към края.
    gost

    ОтговорИзтриване
  4. Имах предвид относно лавината от информация, която задръства системата.
    gost

    ОтговорИзтриване
  5. @Стоян: Благодаря, разкаът прилича на "Малкия брат" - интересно хрумване и твърде много наивност.
    @gost: Да, това е идеята ми - потоп от информация върху държавна административна служба за сигурност (по мое мнение - те са винаги неефективни и нискообразовани) ще доведе до чисто формализиране на 90% от дейността и.

    ОтговорИзтриване