неделя, декември 12, 2010

Портите

Автор: Джон Конъли
Издател: Прозорец
Година: 2010

През цялото време имах чувството, че нещо съм се объркал и чета Тери Пратчет - нова книга от поредицата за Джони. Същият британски хумор и безумно смесване на ежедневие и свръхестествени събития. Още повече, че и тук главния герой е нестандартно хлапе с няколко верни приятели.
В общи линии - Конъли е хванал сюжетна схема като за роман на ужасите (ритуал за призоваване на демони се засича с пускането на Големия адронен колайдер и в резултат се отваря портал към измерението, наричано по традиция Ад), само че за самоотвержен борец със Злото е "цанил" 11 годишно момче с очила, дакел и много нестандартен поглед към света. Добавката на демона Нърд съвсем ме препрати към Пратчет (вечния неудачник с грешна професия и добро сърце - само дето не беше некадърен магьосник).
Книгата е под 250 страници, обаче се смях на глас на поне 10 места, особено когато демоните нахлуха и се сблъскаха с жителите на провинциалното градче.
Не очаквах такава книга от автора на поредицата за Чарли Паркър, но пък никак не съм разочарован.

Харесах:
Едни се нуждаят от доказателство, а други от вяра. Това са различни неща, но ако не ги смесвате, всичко ще бъде наред.
***
много малко са наистина злите хора и повечето лоши неща, които те правят в даден момент, им се струват напълно основателни
***
Не бяха зли, покварени или жестоки. Просто бяха отегчени хора, които имат твърде много свободно време, а такива хора рано или късно правят някоя беля.
***
Лъжата изисква да си измисляш, а това го умеят само хора с въображение.
***
Някои от комедиите на Шекспир са действително забавни, но не и ако сте принудени да ги изучавате в училище.
***
Много от демоните не бяха нищо повече от безплътни същества, като струйки лошотия, които се носеха наоколо като лоши мисли в мрачно съзнание.
***
В края на краищата да не правиш лоши неща не е същото като да правиш добри неща, но точно затова ние с вас никога няма да станем светци.
***
това звучи толкова безрасъдно, опасно и абсолютно невъзможно, че може и да свърши работа

Няма коментари:

Публикуване на коментар