петък, декември 31, 2010

Господарката на езерото

Автор: Анджей Сапковски
Издател: ИнфоДАР
Година: 2010

Рядко ми се случва да чета в малките часове, но тази книга си заслужаваше.
Развръзка, а мoже би и край - всичко беше болезнено добре разказно. За чест на автора - в цялата логична и отчaсти очаквана развръзка бе успял да вкара и малко изненади. Имаше моменти, в които се смях на глас (поръчкта към Гералт за сукубуса в Тусент) и други, от които подвиквах (абе хубаво е да си четеш сам).
Книгата ми напомняше в ралични моменти за "Тъмнта кула" на Кинг, "Кръстоносци" на Сенкевич, "Вселенните на Правдивия" на Сомтоу и въпреки това си оставаше уникална. Пътуването на Цири сред световете в търсене на точното време и място много ми напомни за Коруин и "Хрониките на Амбър", до момент, в който попдана на сър Галахад - е това вече не го очаквах!
В доста моменти се надувах, че успявам да засека историческите аналози на събитията - "превантивната" окупацията на част от съюзническа държава, превърнала се в постоянна анексия; партизанстващата армия в червено-бяло; предадените на победителите бунтовници с отличителен знак сребърни мълнии; насилственото депортиране на победените. Втората световна война още дълго ще дава своите отгласи.
Тъжно завърши историята, ако е завършила (уважаемият Васил Велчев сподели, че на Сапковски му е дошла музата и ще започва пре януари нова книга за Вещера). Остава само да дочакам - 2012 не е чак толкова далече.

Харесах:
Любовта е като бъбечните кризи... Докато не я изпиташ, не можеш да си предствиш за какво става въпрос. А като ти разказват не вярваш.
***
Ако се готвят да те обесят, поискай чаша вода. Никог не се знае какво може да стане, докато ти я донесат.
***
След спечелените битки напливът на доброволци винаги се увеличава.
***
вечността се побира в миговете, които я създават
***
Плюя на такива истории, в които честните хора умират, а негодниците си живеят живота и продължават гнусните си дела.
***
Победата трябва да изглежда така: победеният трябва да бъде заставен да купува стоките, произведени от победителя, освен това трябва да го прави с желание, защото продуктите на победителя са по-качествени и по-евтини. Валутата на победителя е по-стабилна от валутата на победения и победеният и се доверява повече, отколкото на собствената.

2 коментара:

  1. Добре, че беше втората част на "Господарката" да оправи нещата, защото последните няколко ми се точеха крайно мудно и объркано.

    А

    ОтговорИзтриване
  2. Точно "мудното" ми напомни за "Тъмнта кула". :-)

    ОтговорИзтриване