неделя, ноември 07, 2010

Контакт

Автор: Карл Сейгън
Издател: Бард
Година: 1998

Страхотна книга! Изпуснах я когато излезе, а по-късно не бях много настоятелен в издирването и, което си беше грешка. Най-кнакрая навксах пропуска.
Книгата е до някъде сравнима с най-доброто на Артър Кларк (още един астроном, пишещ общо взето фантастика). Едновременно се обяснява вече известно, атакува се отдавна обезсмисленото и се правят допускания за все още неоткритото.
Книгата е едновременно проста като фабула и много сложна за възприемане като идея. С приятели в ТУ навремето си говорехме точно за това - "интелигентния дизайн" на Вселената (много моля да не се бърка по никакъв начин с бръщолевенията на креационистите) се съдържа във физическите константи, чиясто стойност дефинира една Вселена - ТАЗИ и никоя друга. Сейгън е разбира се много по-напред от нашите полу-трезви разговори някога, борави с физика и висша математика, много майсторски поднесени разбираемо за читателя.
Малко беше забавно - книгата е писана точно преди бума на Интернет и комуникационните технологии, описанията на разнасяни насам-натам персонални факсове и електронна поща ограничена на терминала в института пораждиха доста усмивки в мен. Беше забавно и да чета за действията на СССР през 1999-та - явно през 80-те на никого и през ум не му е минавало, че огромната комунистическа империя ще се разпадне за по-малко от 3 години в началото на 90-те.
За сметка на това описаните християнски фундаменталисти са си живи, здрави и още по-влиятелни, отколкото си е представял Сейгън. "Неандерталците с библии", както ги нарича Ричард Морган във Вариант 13 си избраха 2 поредни мандата подобен на тях президент, а Буш-младши подкопа мита за могъщия америакски президент по-успешно, отколкото многогодишната соц-пропаганда. По-страшното е, че в симбиоза с ислямските малоумници са на път да върнат куп простотии, захвърлени още в края на XIX век, стига да им се даде поне малко шанс.
Краят беше разкошен - Послание от Създателя, сложено на видно място, изискващо познаване на света и мисъл, а не вяра.
Сега остава само да си наваксам и с филма. Харесвам Джоди Фостър, а не сиках да гледам този филм преди да съм прочел книгата, въпреки уверенията, че двете са доста различни и въпреки това много добри.

Харесах:
Нежелателно е да се вярва на твърдение, за което не съществуват абсолютно никакви основания да се смата, че е вярно.
***
позитивна антипатия
***
дали масовия запой е всеобщ галактически проблем
***
първият свещеник бил първия мошеник, срещнал първия глупак
***
тази склонност да се дехуманизира противника
***
да разбираме света, без да бъдем напълно обременени от това
***
Властта просто национализира индустрията, казваше той. Само твърдят, че са капиталисти, но като ги бутнеш леко, веднага им лъсва социалистическата физиономия.
***
Рекламата приучва хората да не се доверяват на собствените си преценки. Рекламата приучва хората към тъпота.
***
скептицизмът е сърцевината на науката
***
тях ги е грижа само за времето, докато са на власт

Няма коментари:

Публикуване на коментар