понеделник, ноември 01, 2010

Вуду

Автор: Дъглас Престън & Линкълн Чайлд
Издател: Ергон
Година: 2009

По случай отминалия Хелуин се почерпих с последната издадена за сега част за приключенията на агент Пендъргаст, която носеше обещаващото заглавие "Вуду".
Според мен това е най-добрата книга в поредицата. Този път криминалната загадка не само я имаше, а и беше добре замислена - преплитаха се няколко истории, една от които дори беше напълно фалшива.
Тандемът Престън-Чайлд този път е подхванал поредната градска легенда - за култовете, живеещи си живота сред мегаполисите, покрити зад свободата на религиите. В случая - самоизолирана група, изповядваща архаична версия на оби (истинското вуду), коята почти 150 години живее в северния край на остров Манхатън. Разбира се, нищо не е първоначално очакваното, зомбита тръскат трупове наред, а малоумни вегани се шлаят на тълпи и талази (най-накрая в поредицата да има някой по-тъп и от полицията). Както споменах - интригата беше интелигентно забъркана, а чест прави на авторите, че не позволиха дори и на свръхерудириания си герой да се досети какво става чак до развръзката (за сметка на това там пък са се олели с холивудския мелодраматизъм).
Като цяло - доста приемлива поредица за отмора, стига само да не се подхожда с високи очаквания.

Харесах:
беше сантиментално, беше сладникаво, но -  мътните да го вземат, - действаше
***
Може би ако не беше филмов режисьор, щеше да е станал отличен сериен убиец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар