сряда, декември 01, 2010

Метро 2033

Автор:  Дмитрий Глуховски
Издател: Сиела
Година: 2008

След разочарованието от Здрач категорично заобикалях другите 2 книги на Глуховски - освен всичко друго анотацията загатваше за вече четен и препрочитан постапокалиптичен сюжет.
Горещото одобрение на друг запален читател, съчетано с нуждата ми от почистване на лигавицата след "Омайване" на Бюджолд ме тласнаха към проба. Успешна.
Романът започва добре, следва класическата схема на обречен форпост и отчаян вестоносец, търсещ могъщ съюзник през девет кажгоде в десета. Обаче в средата историята вече ме беше засмукала - много добре създадена атмосфера, добре описан свят, загадки, приключения и всичко подредено в онзи специфичен ритъм, който обикновено води до четене в малките часове (само и тая страница и малко от другата глава и докато стигна поне до там).
Чел съм и други приключенки истории в свят след ядрена война, този не се отличава драстично като идея, сравнително ново е добавянето на биологични оръжия към грозния пейзаж. Обаче Глуховски е успял да придаде плътност на картините си - почти можех да надуша описваните обекти.
Много ми беше забавна книгата с описание на връзките на Ленин като главен жрец на болшевиките с демони от отвъдното и обяснението на петолъчката като пентаграма, свързваща носителя - човек/машина със съответен демон, подпомагащ приносителя срещу съответната награда.
Другата голяма изненада беше развръзката. Честно казано - не очаквах в постапокалиптичен екшън изведнъж да се появи темата за Първия контакт.
Почти се изкушавам даоще утре да се снабдя с втората книга, най-малкото за да разбера нещо повече за най-тайнствената нишка - Хан, Пътеводителя и магьосниците. От друга страна - опита ми сочи, че подобно изпълнение обикновено води до разочарование или размиване на спомените.

Харесах:
вечният революционен принцип - отнемай и разделяй
***
много странно е усещането, когато те удря по главата силен, здрав мъж - не е болка, а ураган, който помита помита всичките ти мисли и изкривява крайно възприятията ти
***
Само едно нещо спасява човек от безумето - неизвестността.
***
Страшна е не самата смърт. Страшно е нейното очакване.
***
Няма защо да тъпчете трансцедентното с мръсните си войнишки ботуши.
***
Докато има хора, винаги ще смятат себе си за сили на светлината, а враговете си - за сили на мрака.
***
Този, който има достатъчно храброст и търпение да се вглежда цял живот в мрака, пръв ще види проблясъка на светлина в него.

10 коментара:

  1. Айде, че и аз няколко пъти прехвърлям 2034 в книжарницата, ама все не си я вземам.
    Чакам мнение.

    ОтговорИзтриване
  2. Честно казано в текущите ми планове са Сапковски, Джон Конъли и "Покани ме да вляза". Глуховски ще поизчака ред.

    ОтговорИзтриване
  3. За пост-апокалиптичния жанр си е знакова книга :) Още не съм чел втората част.

    ОтговорИзтриване
  4. Страшно ми хареса първата книга. За съжаление втората определено е изсмукана от пръстите и бъка от протяжни "философски" размишления.

    ОтговорИзтриване
  5. Ами той с първата си затваря вратата.
    Те явно не могат да се справят с живота навън, а избиха черните, които може би можеха...
    Какво им остава освен да се бият до смърт.

    ОтговорИзтриване
  6. Втората книга и на мен не ми хареса особено. Копо, не очаквай в нея да се разкрият големите загадки на първата. Обаче в края на миналата година Глуховски направи поредица "Вселена Метро 2033", в която други автори пишат творби в неговия свят. И някои от книгите са изненадващо добри. Засега най-много ми харесва "Питер" на Шимун Врочек - за петербургското метро.
    Що се отнася до избиването на черните, трябва да се има предвид, че ние не знаем дали това, което те съобщават на Артьом, е истина, или го манипулират, така че нещата не са толкова ясни.

    ОтговорИзтриване
  7. Това със Вселената е добре.
    А за черните съм съгласен - действията на станция ВДНХ хич не се вместваха в рамките на последните им внушения. Отделно - аз все още изповядвам "синдрома на Сикорски", така че напълно подкрепям Мельник.

    ОтговорИзтриване
  8. И според мен това, което му внушаваха черните беше манипулация. Не веднъж беше намекнато по протежение на книгата, че чувствата не са това, което са, а в същото време черните действаха прекалено агресивно, за да са толкова добронамерени колкото се опитваха да се изкарат.

    ОтговорИзтриване
  9. здравейте, а тези разкази от вселената на Метро, продават ли се по книжарниците или ги има само онлайн?

    ОтговорИзтриване
  10. Не са разкази, а роман. Всъщност той е основата на "вселената Метро" ;)
    Пробвай:
    http://www.helikon.bg/author/%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9%20%D0%93%D0%BB%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8_40653/
    http://ciela.bg/persons/person/dmitriy-gluhovski/158

    ОтговорИзтриване