неделя, април 27, 2008

Да събудиш Динозавър

Автор: Андрея Илиев
Издател: Световит
Година: 2008


Още една книга на Андрея Илиев, в която събития от криминалните хроники се вплитат в цялостна история. Отново в разследване на събития в "сенчестата" част на родината е въвлечен Деков - бивше ченге, настоящ адвокат и бизнесмен. Отвлечен е внукът на бивш генерал от ДС с прякор Динозавъра. Финасовия ресурс за разследването е почти неограничен, бъркотията - пълна (преплитат се няколко фалшиви следи, водещи в опасни посоки), а противникът - изключително опасен (бивш офицер от ВКР, създал собствена висококласна престъпна структура, занимаваща се отвличания, кражби на коли и убийства). В края все пак по-силния печели (Деков и неговите съдружници Крушата и Хищника са си сериозна сила в подземния свят, а за техен съюзник се обявява и най-големия нарко-бос в София), но този път има загуби сред, хм, не точно "добрите", по скоро - "нашите". Крушата загива малко тъпо (Деков на стари години си позволява да се лиши от параноята, а в неговия "бизнес" това си е недостъпен лукс), а съпругата му Гена е взривена погрешка в автомобила на Деков (тук има за мен несъответствие - Деков е богат, легално, а кара стар кърпен Пасат).

Книгата оставя смесени чуства - има ли всъщност "добри"? Корумпирани полицаи, крадливи бивши соц-величия, офицери с гнусен характер и странен морал, бизнесмени-тарикати, неудачници с психически отклонения - всички изглеждат реални, начина им действие - познат до болка...
Стилът малко се различава от този, което считам за "обичаен" за Андрея Илиев - доста по-брутален и вулгарен, но подозирам че редакцията на Владо Даверов си е дала отражението.

Харесах:
Ако е поредната му прислужница или просто гараж на оная му работа, всичко пропадаше.

Няма коментари:

Публикуване на коментар