неделя, август 17, 2008

Джонатан Стрейндж и мистър Норел

Автор: Сузана Кларк
Издател: Прозорец
Година: 2006

Отдавна се заглеждах по тази книга, възторжения отзив на Алвин определено ме беше навил, но все ми изскачаше нещо друго за четене (примерно 6-те тома на "Малазанска книга на мътрвите"). Обаче една прищявка преди месец реши въпроса, а книгата веднага ме увлече (само заради втория том на Сапковски прекъснах четенето).
Книгата е, ъъ, - странна? В първите 2/3 не става кой знае какво, а описанията, атмосферата и част от действието непрекъснато ме навеждаха на мисли за филмите за Шарп и Хорнблоуър (даже когато четях за действията на Стрейндж като полеви магьосник на Уелингтън очаквах всеки момент да го прикрепят към полка Южен Есекс). Изненадващото е, че не успя да ме отегчи или разочарова, а аз трудно понасям разтегнати истории. За сметка това последната 1/3 е смахната, откачена, зловеща - поне колкото книгите на Майкъл Муркок и Нийл Геймън (има нещо изчанчено в англичаните, отдавна го подозирам). Краят ме подтикна да си засвирукам "Сбогом, дано си щастлива...", при това в оригиналния вариант.
Бележките под черта според мен изгражат убедителността на историята - всички исторически сведения (с подходяща доза съмнение в достоверността и неприкрити празноти) за Джон Ъскглас - Краля Гарван и за останалите английски магьосници, за книгите по магия, за феите и църквата.
За пореден път оставам с впечатлението, че съм изпуснал важното в книга, която ми е харесала.

Харесах:
Те бяха магьосници джентълмени, което означава, че не бяха навредили някому с магия, нито бяха сторили някому добро.
***
Красив цвят... И никак не е лесно да се постигне. Пигментът трябва да се смеси със сълзи на стари моми от добро потекло, живели дълго и в безупречна добродетел и умрели, без да са видели и миг истинско щастие!
***
Един човек може да прави каквото си иска. Шестима ще се погаждат. Но двама винаги ще се борят за надмощие.
***
Къщата беше старомодна - тя бе, както Стрейндж се изразяваше, точно онзи вид къща, в който дамите от романите обичат да се чувстват потиснати.
***
Всяко правителство - било то на виги, тори, императори или магьосници - реагира зле, когато хората не плащат данъците си.
***
...цялото му внимание беше погълнато от спор със съседа относно това дали английският магьосник е полудял, защото е магьосник, или защото е англичанин.
***
Аз съм Книгата. Задачата на Книгата е да съхранява думите. Това правя и аз. Задача на читателя е да знае какво означават те.

3 коментара:

  1. Много е яко да видя, че всички впечатлили те изречения съм запомнила, докато съм чела... Шарп, Шарп, май се сещам за един много рус актьор...
    Светла

    ОтговорИзтриване
  2. Шон Бийн (Агент 006, Боромир). ;-)

    ОтговорИзтриване
  3. "очаквах всеки момент да го прикрепят към полка Южен Есекс" - всъщност по едно време Стрейндж яздеше с 95 rifles.

    ОтговорИзтриване