сряда, април 15, 2009

Родени да убиват

Автор: Джон Конъли
Издател: Прозорец
Година: 2001

Май започвам да акумулирам света на Чарли Паркър - интригите в него са семпли и доста познати, но пък разказът е великолепен.
Този път Чарли Паркър се сблъсква челно с група масови убийци, самоопределили се за религиозни съдници над грешниците в старозаветен стил. Притеснителни са паралелите с действителни събития в САЩ - религиозните фанатици с времето все по "щедро" се възползват от свободата си и постепенно се превръщат в огледало на талибаните и останалите ислямски фанатици. Може би наистина не е далече времето, когато "неандерталците с библии" (Ричард Морган, "Вариант 13") ще станат достъчно могъщи, за да предизвикат разцепление в Северна Америка.
Все още не мога да реша за себе си дали виденията на Чарли Паркър ми допадат или не - ако дава "ключ за палатката" щяха да ме дразнят, но те само подпомагат грокването на случая. От друга страна - нарушават реалистичността на събитията. Хареса ми проповедника - също "виждащ", само че тълкуващ тези свои видения през собствената си призма (малко ми напомни за прераждащият се сериен убиец от "Игра на живот" на Кен Гримуд).
Продължавам с "Белия път" - прилепчива се оказва тази поредица.

Харесах:
Миналото никога не умира истински.
***
-...Сам ли живеете?
-Сам с егото си.
-Представям си. Сигурно сте много щастливи заедно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар