сряда, декември 16, 2009

Състояние на страх

Автор: Майкъл Крайтън
Издател: Бард
Година: 2005

Отдавна не бях чел Крайтън и пределено бях забрави стила му. Напразно, човекът е добър писател и има навика да замаскира много сериозни въпроси под формата на трилъри.
В тази книга се е захванал с глобалното затопляне и по-скоро с липсата на сериозни доказателства за това. Приликите с вече отминалите масови увлечения по евгениката на Запад и лисенковщината в СССР са повече от обезпокоителни. В добавка историите за ефекта от спирането на употребата на ДДТ срещу маларийните комари (обявен е за канцерогенен и е забранен, в резултат маларията се завръща отново на сцената, оценка на жертвите до сега е 30-50 000 000 души), на местенето на далекопроводи в отделни трасета извън жилищни райони (магнитното поле е обявено за канцерогенно, доказателства няма, само в САЩ разходите са $20 000 000 000), на управлението на Йелоустоунския резерват (най-старият резерват в света, но управителите в един момент се захващат с регулиране на популациите в опит да съхранят вида му, в резултат - жестоки поражения сред фауна и флора и големи изменения) предизвикват повече от въпроси.
Болезнен беше и в коментарите си след романа - само те си струват четеното като съвсем отделен обект на размисли.
Искаше ми се да копирам целия раздел за ППМ (Политико-Правно-Медийния) конгломерат, създаващ умишлено състояние на страх сред обществото. Целта е проста - политиците харчат пари на воля, правистите водят нескончаеми дела и ръководят все по-вече и по-големи фондации и агенции, а медиите вдигат рейтинга си с постоянни публикации за катастрофални събития (сякаш преди в края на '80-те да се заговори за причинено от човека глобално затопляне никога не е имало суши, горещини, урагани и т.н. опостушителни събития). Отказах се - блогът ми е за книгите които чета, а не за личните ми убеждения и основанията за тях.
Мога единствено горещо да препоръчам книгата - чете се лесно и дава много основания за размисли.

Харесах:
ние сме в състояние на война - глобална война на информацията срещу дезинформацията
***
глобалното затопляне е в най-добрия случай недоказано, а в най-лошия - чиста фантазия
***
Едно от първите неща, които студентите научаваха в правните факултети беше, че правото не винаги съвпада с истината.
***
Ако има нещо по-лошо от либерал, който се вози в лимузина... това е природозащитник в "Гъфстрийм". (модел малък луксозен реактивен самолет)
***
колко се е обезценило мъжкото рамо за съвременните жени
***
Винаги ще има наводнения, снежни бури, циклони и урагани. тези събития винаги ще се появяват по телевизията и на първаите страници на вестниците. И във всеки отделен случай ти можеш да твърдиш, че случилото се е пример за рязка климатична промяна, породена от глобалното затопляне. И всеки път посланието ти ще звучи все по-убедително.
***
Какво общо има логиката с това? На нас ни стига медиите да го отразяват.
***
Заплахата от глобално затопляне ... на практика не съществува. Дори да беше реално явление, то най-вероятно би облагодетелствало по-голямата част от света.
***
Загрижеността няма нищо общо. Желанието да вършиш добро няма нищо общо. Единственото важно са знанието и резултатите.
***
На никого не му стиска да разреши проблемите - защото решението може да се окаже в противоречие с философията ти, а за повечето хора сляпото придържане към убежденията е по-важно от реалния успех.
***
Една иформирана догадка си е само догадка.
***
Смятам, че е странно хората все още да вярват в надвисналата заплаха от изчерпване на ресурсите, след като в продължение на двеста години ни засипват с фалшиви тревоги за тази опасност. Не знам дали подобни убеждения в днешно време следва да се обяснят с непознаване на историята, със склерозирал догматизъм, нездравословна любов към малтусианството или с обикновено скудоумие, но те очевидно са се вгнездили дълбоко в човешкото мислене.
***
Светът се променя. Идеолозите - не.
***
Имаме нужда от повече учени и от много по-малко адвокати.

2 коментара:

  1. Звучи крайно интересно. Дано има още тираж, макар да е съмнително.

    ОтговорИзтриване
  2. Определено е интересна и си струва четенето, най-малкото като калибровка на информацията. А ако няма тираж - Читанката...

    ОтговорИзтриване